Tensiune arterială poate crește în timpul unei vizite la medic, sau dacă organismul vostru nu consumă destul potasiu. Și singurătatea are un cuvânt de spus. Iar lista poate continua, susțin cei de la medicinenet.
Ce au inclus aceștia:
1. Adaosul de zahăr - ăoate fi și mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, în special într-o formă procesată cum ar fi siropul de porumb cu fructoză. Cei acre consumă mai multe zaharuri adăugate în dieta lor observă o creștere semnificativă atât în numărul superior, cât și în cel inferior al tensiunii arteriale.
2. Singurătatea – nu contează numărul de prieteni pe care îi aveți, ci dacă vă simțiți conectat. Și a fi stresat sau deprimat nu explică pe deplin efectul Cercetătorii consideră că o frică continuă de respingere și dezamăgire și că sentimentul mai alert în privința siguranței și securității dvs. poate schimba modul în care funcționează corpul dumneavoastră.
3. Apneea de somn - persoanele cu apnee în somn au șanse mai mari de a avea tensiune arterială ridicată și alte probleme cardiace. Când respirația este întreruptă în mod repetat în timp ce dormi, sistemul tău nervos eliberează substanțe chimice care îți cresc tensiunea arterială. În plus, primești mai puțin oxigen, ceea ce ar putea deteriora pereții vaselor de sânge și ar îngreuna organismul să-ți regleze tensiunea arterială pe drum.
4. Nu destul potasiu - rinichii tăi au nevoie de un echilibru de sodiu și potasiu pentru a păstra cantitatea potrivită de lichid în sângele tău. Așadar, chiar dacă mănânci o dietă cu un nivel scăzut de sare, ați putea avea totuși o tensiune arterială mai mare dacă nu consumați și suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește. În timp ce s-ar putea să vă gândiți la banane ca la sursă, broccoli, castane cu apă, spanac și alte verzi cu frunze este mai bine să obțineți potasiu dacă vă urmăriți greutatea.
5. Durere - durerea bruscă sau acută crește sistemul nervos și îți crește tensiunea arterială.
6. Suplimente din plante - luați ginkgo, ginseng, guarana, portocal amar sau sunătoare? Acestea și altele îți pot crește tensiunea arterială sau pot schimba modul de funcționare a medicamentelor, inclusiv a pastilelor care controlează tensiunea arterială ridicată.
7. Probleme cu tiroida - Când această glandă nu face suficient hormon tiroidian, ritmul cardiac încetinește și arterele tale sunt mai puțin întinse. Nivelurile scăzute de hormoni ar putea crește și colesterolul „rău" din LDL, un alt lucru care poate înăbuși arterele. Sângele se mișcă mai rapid prin vasele dure, împingând pe pereți și ridicând presiunea. Deși nu este la fel de obișnuit, prea mult hormon tiroidian vă poate face inima să bată mai tare și mai repede, ceea ce vă va crește și numărul.
8. Trebuie să faceți pipi - presiunea sistolică a crescut în medie de aproximativ 4 puncte și diastolică, 3 puncte, într-un studiu asupra femeilor de vârstă mijlocie care nu au mers la baie de cel puțin 3 ore. Bărbați și femei de vârste diferite au înregistrat efecte similare. Hipertensiunea arterială devine mai probabilă odată cu înaintarea în vârstă, de aceea trebuie să obțineți lecturi precise. O vezică goală ar putea fi o modalitate de a ajuta acest lucru.
9. Vizita la medic - puteți vedea o diferență dacă comparați citirile în timpul unei întâlniri cu numerele pe care le primiți acasă. Numit „efectul de haina albă", o vizită la medicul vostru poate crește tensiunea arterială - cu 10 puncte mai mare pentru sistolice (numărul superior) și 5 pentru diastolice (numărul mai mic) - care se poate întâmpla pur și simplu din cauza locului unde ești.
10. Anticoncepționale - Pilulele, injecțiile și alte dispozitive de control ale nașterii folosesc hormoni care îngustează vasele de sânge, astfel încât este posibil ca tensiunea arterială să crească. Este mai probabil să fie o problemă pentru femeile mai mari de 35 de ani, supraponderali sau fumători. Poate doriți să vă uitați la tensiunea arterială, verificând la fiecare 6-12 luni. O doză mai mică de estrogen vă poate menține numărul mai aproape de normal.
11. Antidepresivele - medicamentele care vizează substanțele chimice ale creierului precum dopamina, norepinefrina și serotonina - incluzând venlafaxina, inhibitori de monoaminoxidază, antidepresive triciclice și fluoxetină - pot schimba nu numai starea ta de spirit, ci și tensiune arteriala. Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei ar putea să crească tensiunea arterială dacă luați și litiu sau alte medicamente care afectează serotonina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.