Ten sănătos: cinci alimente pe care să le consumi pentru a avea o față luminoasă

Angela Sabău |
Data publicării:

Alimentele
Alimentele

Aspectul tenului are o strânsă legătură cu alimentația. Alimentele cu potențial dăunător pentru piele pot fi înlocuite sau gătite în alt mod, pentru a avea un ten sănătos.

Pe lângă expunerea la soare, principalul vinovat pentru afectarea pielii și îmbătrânirea prematură este ceea ce se numește compuși de glicare avansată finală. Aceștia se formează atunci când grăsimea sau proteina se combină cu zahărul din fluxul nostru de sânge, conform healthline.com.

Vestea bună e că acest lucru înseamnă că dieta noastră poate fi, de asemenea, un instrument puternic în combaterea procesului de îmbătrânire și poate ajuta corpului nostru să ne protejeze pielea.

„Deci nu spunem să nu mâncăm niciodată cartofi prăjiți (nu am îndrăzni), ci este vorba despre găsirea unei diete echilibrate,  cu alimente integrale și hrănitoare.

Cum să prepari alimentele pentru un ten sănătos

Cinci alimente au o responsabilitate majoră în formarea compușilor de glicare avansată finală (AGE), motiv pentru care specialiștii fac unele recomandări.

1. Cartofi dulci copți vs prăjiți

Cartofii dulci prăjiți pot fi gustoși, dar nu sunt tocmai cea mai bună alegere când vine vorba de pielea sănătoasă - atât alimentele prăjite cât și sarea pot fi dăunătoare pentru organism pe termen lung.

Alimentele prăjite în ulei la temperaturi ridicate eliberează radicali liberi, care pot accelera procesul de îmbătrânire și pot provoca leziuni celulare la nivelul pielii.

Puteți înlocui gătirea cartofilor dulci la cuptor. Cartofii dulci sunt bogați în cupru anti-îmbătrânire, care ajută la producerea de colagen. Și sunt delocioși, dar nu exagerați cu sarea.

2. Carnea procesată vs. carnea de pasăre la grătar/cuptor

Carnea procesată – cârnați, slănina - conțin adesea cantități foarte mari de sodiu, sulfiți și grăsimi saturate. Toate acestea s-au dovedit că deshidratează pielea și provoacă inflamații.

Gătiți, în schimb, carena e pui la grătar, sau carne de curcan la cuptor. Aminoacizii sunt importanți pentru producerea de colagen. De asemenea, sunt o sursă delicioasă de proteine slabe, care vă vor ține sătui toată ziua.

3. Ulei de măsline sau avocado vs. margarină

Margarina este un aliment procesat foarte răspândit care arată și are gust de unt, dar este obținută din uleiuri vegetale și comercializată ca o alternativă sănătoasă pentru inimă.

Cu toate acestea, este adesea bogat în grăsimi trans. Un studiu realizat pe șobolani a constatat că un aport crescut de acizi grași trans din tipurile de uleiuri vegetale utilizate în margarină poate face pielea mai vulnerabilă la radiațiile UV, ceea ce poate dăuna colagenului și elasticității.

Pentru a avea a pielea sănătoasă, încercați să folosiți avocado sau ulei de măsline în loc de margarină. Puteți să le întindeți pe un sandwich sau să le folosiți pentru a prăji sau cu cartofi copți.

4. Fructe cu miere și iaurt vs. zaharuri, produse dulci

Consumul de prea mult zahăr, în special zaharuri adăugate, poate duce la o serie de probleme de sănătate. Dar alimentele dulci pot, de asemenea, să accelereze într-adevăr procesul de îmbătrânire a pielii prin deteriorarea colagenului.

Când doriți acel desert după cină, încercați să vă satisfaceți pofta de dulce cu fructe proaspete și iaurt (de preferință grecesc, care are un conținut mai mare de proteine) pline de miere.

Puncte bonus dacă adăugați afine, care conțin antioxidanți. Sunt o bună modalitate de a preveni pierderea colagenului.

5. Pâine de grâu încolțit vs. carbohidrați rafinați

Cercetătorii au găsit o potențială legătură între creșterile de zahăr din sânge - pe care le pot provoca carbohidrații rafinați - și niveluri mai mari de AGE în organism.

În schimb, consumați pâinea de grâu încolțit, bogată în antioxidanți care nu conțin zaharuri adăugate. Este bună la gust și completează micul dejun sau la prânz.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel