Temperaturile scăzute, factor de risc pentru AVC. Vasoconstricția afectează funcțiile inimii

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@Tereza Images
avc - FOTO: Freepik@Tereza Images

Temperaturile scăzute pot declanșa o boală mortală.

Vezi și: TriOx, testul care detectează cancerul în stadiile incipiente

Experții din domeniul sănătății au avertizat că temperaturile în scădere pot crește probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral debilitant.

Temperaturile scăzute sunt de mult timp cunoscute pentru riscurile pe care le prezintă pentru pacienții vulnerabili, inclusiv pentru persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni preexistente precum bolile respiratorii.

În schimb, cercetările arată că accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente în lunile reci, deoarece temperaturile scăzute cresc tensiunea arterială și riscul de coagulare — factori cheie în declanșarea acestei afecțiuni potențial fatale.

Bărbații, expuși

O analiză recentă a datelor NHS realizată de MailOnline a arătat că accidentele vasculare cerebrale în rândul bărbaților sub 39 de ani au crescut cu aproape un sfert în ultimele două decenii. Experții avertizează că aceste întârzieri, combinate cu riscurile crescute ale iernii, lasă supraviețuitorii la un risc mai mare de dizabilități permanente, punând și mai multă presiune pe NHS.

Fără un tratament prompt, un accident vascular cerebral poate duce la deces sau la dizabilități pe termen lung, cum ar fi paralizia, pierderi de memorie și probleme de comunicare.

"Realitatea tristă este că întârzierile ambulanțelor pentru accidentele vasculare cerebrale pot costa vieți sau viitorul oamenilor. Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular cerebral este un pas mai aproape de daune cerebrale ireversibile, în timp ce timpii de răspuns continuă să întârzie, iar numărul de cazuri crește", a spus Carolina Fransen, co-fondatoare a Alvica.

Vezi și: Testul care detectează anevrismul cerebral înainte să se rupă. Vlad Ciurea: Acesta e simptomul că se rupe. Apare în jur de 40 de ani, la cei activi și stresați

De ce frigul crește riscul de accident vascular cerebral

Studiile arată că atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt de două ori mai probabile într-o perioadă rece care durează patru zile sau mai mult. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge se contractă în piele, degete și degetele de la picioare ca răspuns la frig, într-un efort al organismului de a păstra căldura.

Acest proces, numit vasoconstricție, crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, deoarece inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în corp. În același timp, sângele devine mai gros și mai lipicios atunci când temperaturile scad.

Organismul produce mai multe trombocite — celulele sangvine care formează cheaguri pentru a opri sângerările — ca răspuns la frig, ceea ce crește riscul de coagulare. Deși acesta este un răspuns normal al organismului la vremea rece, persoanele cu afecțiuni cardiace sunt la un risc mai mare.

British Heart Foundation recomandă păstrarea căldurii prin purtarea mai multor straturi de haine și minimizarea timpului petrecut afara atunci când este foarte frig.

Temperaturile scăzute, factor de risc pentru AVC - FOTO: Freepik@pvproduction

Studiile arată riscuri semnificative

Un studiu publicat în European Journal of Epidemiology a analizat aproape 1.700 de pacienți internați cu accident vascular cerebral între 2003 și 2010 în orașul Jena din Germania.

De fiecare dată când temperatura scădea cu 2,9°C, riscul de accident vascular cerebral creștea cu 11% în următoarele două zile. La pacienții cu risc ridicat, riscul creștea cu 30% după un episod de frig.

Vezi și: Cum te afectează viața cu un psihopat. Radu Leca: Te îmbolnăvește! Ăsta e adevărul!

Cauzele și simptomele accidentului vascular cerebral

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral:

Accident vascular cerebral ischemic: Cauzat de blocarea unui vas de sânge, reprezintă 80% din cazuri.Accident vascular cerebral hemoragic: Cauzat de ruperea unui vas de sânge în creier.

Factorii de risc includ: vârsta, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, un stil de viață sedentar, diabetul, fibrilația atrială și antecedentele familiale.

Simptomele includ:

- Amorțeli bruște la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului

- Confuzie bruscă, dificultăți în vorbire sau în înțelegere

- Vedere în ceață sau pierderea bruscă a vederii

- Probleme de echilibru, amețeli sau dureri severe de cap fără cauză aparentă

Fără tratament prompt, accidentele vasculare cerebrale pot duce la dizabilități permanente sau deces. Pacienții au nevoie de medicamente pentru dizolvarea cheagurilor sau intervenții chirurgicale în primele trei ore pentru a supraviețui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel