Temperaturile ridicate, efect asupra inimii. Dr. Adrian Copcea: Scade tensiunea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
temperaturile ridicate - FOTO: Freepik@92ashrafsoomro
temperaturile ridicate - FOTO: Freepik@92ashrafsoomro

Temperaturile ridicate ne pot expune la probleme cardiace majore. Este valabil chiar și pentru persoanele care nu au probleme cu inima. Medicii trag un semnal de alarmă.

În contextul valului de căldură, riscurile asupra sănătății cardiovasculară sunt accentuate, iar măsurile preventive devin vitale pentru a minimiza impactul negativ. Temperaturile ridicate pot duce la deshidratare rapidă și pierderea de electroliți, complicând funcționarea normală a inimii și a sistemului circulator.

Temperaturile ridicate, impact semnificativ

Specialiștii avertizează că expunerea prelungită la căldură poate provoca vasodilatație, ceea ce scade tensiunea arterială, însă deshidratarea asociată poate reduce volumul de sânge, impunând o solicitare crescută asupra inimii pentru a menține circulația adecvată.

Dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a explicat care sunt efectele temperaturilor ridicate.

"Temperaturile mari, precum cele din acest val cald, vin cu riscul deshidratării, un tip de deshidratare care merge şi cu pierdere de electroliți. Pe de o parte există vasodilataţie, care duce la scăderea tensiunii, pe de altă parte la deshidratare se produce o micşorare a volumului sanguin (hipovolemie) iar aceasta vine cu un efort crescut, compensator, din partea inimii, efort dirijat şi spre menținerea temperaturii", a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Lupus: Descoperirea cauzei și perspectivele tratamentului

Persoanele cu insuficiență cardiacă și tulburări de ritm sunt expuse unui risc sporit, iar fluctuațiile în tensiunea arterială, de la scăderi inițiale prin vasodilatație la creșteri ulterioare prin vasoconstricție, pot amplifica problemele existente.

"La temperaturile mari riscurile sunt mai mari la cei cu insuficiență cardiacă şi cu tulburări de ritm, dar şi efectele pe tensiune, într-un sens sau altul (scădere prin vasodilataţie, creştere ulterior prin vasoconstricţia ce încearcă să compenseze).

Creşterea frecvenței cardiace e un alt mecanism de compensare care poate pune probleme celor cu tahicardie (ritm cardiac crescut). Manifestările şocului termic sunt în principal cu creşterea frecvenței cardiace şi scăderea tensiunii", a mai explicat dr. Adrian Copcea.

Vezi și: Singurătatea, impact asupra memoriei. Duce la degradarea cognitivă

Temperaturile ridicate, risc pentru cardiaci - FOTO: Freepik@92ashrafsoomro

Temperaturile scăzute cresc tensiunea arterială

"Temperaturile mici au efecte mult mai simple, ele merg cu vasoconstricție (îngustarea arterelor) şi cu creşterea tonusului simpatic, tradusă prin creşterea tensiunii. Riscurile sunt mult mai directe şi îi vizează pe cei predispuşi la complicații prin scăderi ale fluxului sanguin, respectiv ischemie (întreruperea alimentării cu sânge).

Aceste complicații pot fi infarctul miocardic acut, accidentul vascular ischemic sau gangrena în caz de arteriopatie periferică", a mai precizat dr. Adrian Copcea.

Vezi și: Mișcarea, esențială pentru prevenirea AVC-ului. Reglează tensiunea arterială

Temperaturile crescute, impact asupra inimii

Vremea fierbinte impune un efort suplimentar organismului pentru a menține temperatura corpului în limite normale, ceea ce pune presiune adițională asupra inimii, plămânilor și rinichilor. Această condiție crește riscul pentru persoanele cu probleme cardiace, accentuând importanța de a rămâne bine hidratat și de a evita supraincalzirea.

Este crucial să bei suficiente lichide pentru a compensa pierderile prin transpirație și pentru a preveni scăderea bruscă a tensiunii arteriale.

Pentru cei cu insuficiență cardiacă, menținerea unei temperaturi corporale optime este esențială, discutând cu medicul despre modalități alternative de a rămâne răcoriți în timpul verii, în cazul în care există restricții la aportul de lichide. Dacă există simptome de amețeală sau senzație de leșin în urma administrării diureticelor, este important să se consulte medicul pentru ajustarea tratamentului.

Insolația reprezintă o amenințare gravă, determinată de pierderile excesive de lichide corporale, care pot crește temperatura internă a corpului, necesitând intervenție medicală urgentă în cazul apariției simptomelor precum transpirație abundentă, piele rece și umedă, amețeli, leșin, crampe musculare, erupții cutanate cauzate de căldură, umflături la nivelul gleznelor, respirație rapidă și superficială, greață și vărsături potrivit British Heart Foundation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel