Studiile arată că temperatura din dormitor poate juca un rol crucial în calitatea somnului nostru. Unii oameni preferă un mediu mai cald, în timp ce alții se simt mai confortabil într-o cameră mai rece. Cu toate acestea, este important să găsim un echilibru pentru a asigura un somn odihnitor și sănătos.
Care este temperatura optimă pentru un somn odihnitor
Dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic pneumolog cu competențe în somnologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este nivelul optim de temperatură pentru a avea un somn odihnitor.
"Unii oameni sunt obișnuiți cu temperatură excesivă in dormitor, în timp ce alții preferă temperaturi mai scăzute. Cu toate acestea, orice adult sănătos va experimenta o scădere a temperaturii corpului în timp ce dorm. Acest lucru se întâmplă în mod natural în fazele inițiale ale ciclului de somn, din cauza temperaturii centrale mai scăzute care te face să te simți somnoros, în timp ce o temperatură mai ridicată te ajută să fii alert în timpul zilei.
Un interval de 15,6 până la 22,0 grade C ar trebui să fie potrivit pentru majoritatea celor care dorm. Dacă încă vi se pare că aceste setări sunt prea reci, încercați să adăugați un strat sau două la așternut.
Dacă vă este prea cald sau vremea este deosebit de caldă sau umedă, luați în considerare îndepărtarea unui strat sau purtați lenjerie de pat mai ușoare pentru a rămâne răcoros în pat", a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic pneumolog cu competențe în somnologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Trei semne ale demenței. Apar în timpul unei conversații
Ce se întâmplă dacă e prea cald în dormitor
Temperatura optimă pentru un somn odihnitor - FOTO: Freepik@Flowo
Căldura excesivă poate duce la transpirație excesivă și disconfort fizic în timpul somnului. Acest lucru poate face dificilă adormirea și menținerea unui somn profund și odihnitor.
Căldura poate perturba ciclul normal de somn, determinând trezirea frecventă în timpul nopții. Aceste întreruperi pot împiedica intrarea în fazele mai profunde ale somnului, necesare pentru odihnă și recuperare.
Dormind într-un mediu prea cald, este posibil să transpirați mai mult, ceea ce poate duce la deshidratare. Deshidratarea poate contribui și ea la trezirea frecventă în timpul nopții și la o calitate scăzută a somnului.
O temperatură ridicată din mediul de dormit poate afecta capacitatea corpului de a regla temperatura centrală. Corpul nostru tinde să aibă nevoie de o temperatură mai scăzută pentru a intra într-o stare de odihnă profundă. Căldura excesivă poate împiedica acest proces și poate afecta calitatea generală a somnului.
Vezi și: Terapia care curăță plămânii. Dr. Cristian Oancea: Este cea mai bună. Face foarte bine
Cum ne afectează lipsa somnului
Lipsa somnului poate afecta funcțiile cognitive, cum ar fi concentrarea, memoria și capacitatea de luare a deciziilor. Persoanele care nu dorm suficient pot avea dificultăți în rezolvarea problemelor și în învățare.
Somnul insuficient poate contribui la apariția sau exacerbarea problemelor de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia. Persoanele care nu dorm suficient pot fi mai iritabile, mai supărătoare sau mai predispuse la stres.
În plus, lipsa somnului poate crește riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă. De asemenea, poate afecta negativ sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții și boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.