Temperatura din dormitor, asociată cu problemele medicale. Dr. Răzvan Vintilescu: Declanșează inflamații, dereglări hormonale, boli autoimune

Monika Baciu |
Data publicării:
temperatura - FOTO: Freepik
temperatura - FOTO: Freepik

Menținerea unei temperaturi ridicate în dormitor poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Unele pot duce chiar la deces.

Vezi și: Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație

Mulți dintre noi aleg să lase căldura pornită pe timpul nopții, mai ales în sezonul rece, însă această practică poate avea efecte negative asupra sănătății. Medicii atrag atenția asupra riscurilor de a menține o temperatură ridicată în dormitor pe durata nopții, în special între 24-25 de grade Celsius.

Riscurile dormitului într-o încăpere prea încălzită

Dr. Răzvan Vintilescu a explicat, într-un clip postat pe TikTok, care sunt riscurile la care ne expunem dacă dormim cu căldura pornită. 

"Dacă ai pornit căldura pe timpul nopții, iată la ce boli te expui dacă o lași pornită toată noaptea. Trebuie să vezi de ce este una din cauzele pentru care tot mai mulți se îmbolnăvesc. Încălzirea constantă a aerului din încăperi până la 24-25 de grade, în special pe timpul nopții, poate să usuce excesiv aerul din cameră. 

Un aer uscat afectează mucoasele din nas, din gât, care devin mai fragile și mai puțin eficiente în a proteja organismul de virusuri și bacterii. În plus, un mediu uscat favorizează apariția tusei și irită căile respiratorii făcându-te mai vulnerabil la răceli și la infecții respiratorii. Temperatura ideală pentru un somn odihnitor este în jur de 18-20 de grade. 

Dacă dormi într-o cameră cu 24-25 de grade, corpul nu mai trece prin procesul de răcire ușoară pe care îl faci în timpul nopții pentru a te ajuta să te odihnești bine",  a explicat dr. Răzvan Vintilescu, într-un clip postat pe TikTok. 

Vezi și: Infarctul miocardic, semne subtile. Dr. Tudor Ciuhodaru: Simptomele sunt neglijate sau etichetate drept atacuri de panică

Temperatura din dormitor, asociată cu problemele medicale - FOTO: Freepik@Flowo

Probleme hormonale

Pe termen lung, un somn de calitate scăzută poate duce la oboseală cronică, slăbirea imunității și chiar dezechilibre hormonale

"Pe termen lung, un somn de calitate inferioară duce la oboseală cronică, la slăbirea imunității și chiar la dezechilibre hormonale făcându-te chiar mai vulnerabil la infecții și la boli. Menținerea constantă a unei temperaturi ridicate în casă, în special noaptea, poate perturba mecanismele naturale de termoreglare a corpului. 

Când corpul nu are ocazia să se adapteze la scăderea temperaturilor nocturne, se poate crea un stres cronic asupra sistemului endocrin, cel care declanșează această reglare a hormonilor. Lucrul acesta declanșează la rândul lui inflamații, dereglări hormonale, care în timp, pot duce la probleme de sănătate, precum sensibilitatea la infecții, probleme metabolice și chiar afecțiuni autoimune. 

O cameră supraîncălzită poate pune presiune suplimentară pe sistemul cardiovascular. Dormitul în spațiu foarte cald forțează organismul să mențină o temperatură internă stabilă, ceea ce poate suprasolicita inima și vasele de sânge. Pe termen lung, lucrul acesta poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, iar în cazuri extreme la probleme cardiovasculare mai grave",  a mai subliniat dr. Răzvan Vintilescu.

Vezi și: Cât de des trebuie să ne vopsim. Care e cea mai nocivă culoare. Dr. Olga Simionescu: Necesită corecții particulare

Ce să faci

Pentru a evita aceste probleme de sănătate, experții recomandă menținerea unei temperaturi optime între 18-21 de grade Celsius în dormitor pe timpul nopții.

"O soluție bună este să reglezi căldura astfel încât să ai o temperatură între 18-20-21, maxim 22 grade în dormitor, pe timpul nopții. Dacă ți se pare prea rece, poți folosi pături suplimentare, dar evită să menții încălzirea în aer la 24-25 de grade. Astfel, vei dormi mai bine, vei reduce riscul de iritații respiratorii și vei proteja atât imunitatea, cât și sistemul endocrin și vascular",  a mai spus dr. Răzvan Vintilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel