Telemedicina aduce medicii mai aproape de pacienți. Încă mai sunt câteva aspecte de pus la punct. Despre neajunsuri, dar și despre oportunități a vorbit dr. Marius Geantă, Președinte și Co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
”Când vorbim de inovație în Medicină, despre Medicina modernă, cât înseamnă digital? Cum cuantificăm importanța digitalizării?”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.
”Este foarte greu să ne imaginăm medicina anului 2023 fără utilizarea diverselor tipuri de tehnologii digitale și fără utilizarea datelor. Utilizarea este neuniformă din mai multe puncte de vedere. Sunt anumite arii terapeutice care beneficiază mai mult de pe urma mijloacelor digitale, Cardiologia este cel mai bun exemplu, senzorii care se găsesc în brățări și în ceasurile inteligente și care au capacitatea de a realiza electrocardiograme, sunt un exemplu notoriu pentru care instrumentele digitale și datele pot fi utilizate și generate de fiecare dintre noi.
În alte arii terapeutice probabil e doar o chestiune de timp până când vom avea parte de același nivel de utilizare sau ca oportunitate a mijloacelor digitale. Apoi, această utilizare inegală se leagă și de factori care țin de modul de lucru din anumite sisteme de sănătate. Sunt sisteme mai digitalizate, cum ar fi exemplul Estoniei, sunt sisteme mai puțin digitalizate, prin Centrul și Estul Europei, dar nici Germania nu poate fi considerată o campioană a digitalizării.
Ceea ce este important din acest punct de vedere este să avem acces și să fie disponibile aceste tehnologii, dar foarte important este ca oamenii, fie că sunt pacienți sau personal medical să știe cum să le folosească, să le înțeleagă valoarea și să aibă încredere”, a explicat dr. Marius Geantă, Președinte și Co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
Ce schimbări a adus pandemia de COVID
”La începuturile pandemiei ne gândeam că este o criză, dar totodată o oportunitate pentru digitalizarea sistemului medical, pentru telemedicină. A dat pandemia un curs în această direcție?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
”Un impuls a existat și vedem și acum că sunt destul de multe soluții de telemedicină pe piață. Nu m-aș plânge de faptul că nu există soluții de telemedicină, ci problema este în ce măsură atât medicii cât și pacienții înțeleg că utilizarea telemedicinei aduce valoare actului medical și în ce măsură au încredere în genul acesta de tehnologii, cunoscut fiind faptul că atât medicii cât și pacienții non-tradiționali preferă vizita la cabinet, preferă să se vadă față în față.
Telemedicina trebuie foarte bine definită și reglementată. Nu în toate ariile terapeutice poate fi utilizată telemedicina. E nevoie de norme care trebuie să se bazeze pe opiniile specialiștilor și pe preferințele pacienților. Aceste norme trebuie extrem de bine detaliate și implementate.
Dacă normele de implementare nu se vor baza pe preferințele pacienților și pe ceea ce este util și valoros prin prisma practicii medicale, vom avea de așteptat până când vom tinde către potențialul maxim al telemedicinei”, a mai explicat dr. Marius Geantă, Președinte și Co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
Ce înseamnă preferințele pacienților
”Când spuneți preferințe vă gândiți la pacienții care pot alege între un medic și altul din marile centre universitare, din marile orașe. În zonele rurale, în zonele izolate ar putea impune telemedicina lipsa de personal calificat, de medici?”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății”.
”Aceasta este marea problemă și marea oportunitate și soluția pentru o parte din problemele care derivă din faptul că multe zone rurale nu sunt acoperite cu personal medical, dar au acoperire 4G și sperăm că în curând și 5G. Este important ca să nu ducem în zonele în care nu avem medici sau avem puțini medici, să ducem echipamente foarte sofisticate fără să le integrăm cu infrastructura de sănătate care este la nivelul la nivelul regiunii respective.
E foarte important să le explicăm oamenilor din zonele respective că utilizând tehnologiile acestea cu ajutorul unor asistente medicale sau al medicului de familie, înseamnă o șansă la sănătate mai bună.
Trebuie să le explicăm oamenilor, deși sună SF, că ele reprezintă o soluție modernă și utilă în multe arii terapeutice. Dacă am avea o astfel de rețea în nivelul zonelor rurale, ar crește nivelul de satisfacție și confort al oamenilor. Nu ar mai fi nevoiți să parcurgă zeci sau sute de km și să piardă o zi sau mai multe pe drum și pe la ușile cabinetelor pentru a avea un răspuns, care, de multe ori poate fi obținut în câteva zeci de minute sau câteva ore”, a mai subliniat dr. Marius Geantă, Președinte și Co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
”Ce experți ar trebui să particie la reglementare și cât de rapid ar trebui făcut astfel încât să nu fie depășită de progresul tehnologiei”, a spus Val Vâlcu.
”Lucrurile s-au stabilit prin apariția legii care reglementează telemedicina și prevăzută de norme. E nevoie de un input ceva mai elaborat dinspre specialiști, care ar trebui să decidă ce anume se poate face utilizând telemedicina. Mai este un lucru important. Toate aceste soluții trebuie să fie sigure din punct de vedere al siguranței datelor și oamenii trebuie să fie asigurați că aceste soluții sunt safe pentru ei și datele lor medicale sunt în siguranță.
În această etapă, aș adăuga inputul pacienților, preferințelor pacienților. Aici ar trebui să acționăm prioritar”, a concluzionat dr. Marius Geantă.
Vezi mai multe în VIDEO:
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.