Telemedicina este una din priorități la nivel european, cel puțin asta susține europarlametarul Cristian Bușoi, prezent la dezbaterea „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News TV, DC News, DC Medical și DC Business.
El a menționat că această criză cauzată de pandemia de COVID-19 generează „o nevoie mai mare de implicare de la nivel european, mai multe prerogative, mai multă acțiune coordonată la nivel european”.
Totuși, a specificat el, nu se va pune problema unor sisteme integrate, pentru că „există diferențe mari de organizare, de filosofie de organizare, finanțare, dar în ceea ce privește telemedicina există câteva recomandări europene și spre deosebire de România, telemedicina este văzută ca o prioritate, ca o viziune a viitorului și sunt în viziunea Comisiei Europene, câteva țări care sunt mai avansate decât celelalte în ceea ce privește absorbția telemedicinei: Germania, Marea Britanie - care nu mai e în Uniunea Europeană, dar a fost până de curând - Franța, Danermarca, Suedia și Finlanda. Acestea-s țările campioane la telemedicină cu servicii care se concentrază pe îngrijire primară, boli cardiovasclare, boli pulmonare cronice și e foarte mult folosită telemedicina în diabet”, a precizat el.
Europarlamentarul a vorbit și despre posibilitățile de finanțare din fonduri europene ale telemedicinei. „Există oportunități de finanțare în cercetare pentru telemedicină și vă spun în calitate de responsabil, raportor al Parlamentului European pentru capitolul Sănătate din programul de cercetare - atât în cel curent, Orizont 2020, cât și cel viitor, Orizont europa - și acolo sunt nenumărate oportunități de a atrage bani europeni. Deci Uniunea Europeană oferă și bani pentru cercetare în telemedicină. Așa cum din punctele de coeziune au oferit posibilitatea unor state membre - și a avut și România această posibilitate dar nu știu în ce stadiu se află proiectul finanțat din fonduri de coeziune pe telemedicină care ar fi urmat să fie gestionat de Ministerul Sănătății. Sunt banii din fondurile de coeziune pentru dezvoltarea unor servicii de telemedicină”, a mai explicat el.
Dosarul electronic, din bani europeni
Digitalizarea medicinei, a mai spus el, este în mod evident o prioritate, dar nu singura. Dosarul electronic al pacientului este în fază de proiect în România, deși în alte țări este funcțional deja. Despre acesta, europarlamehtarul a spus că va fi dezvoltat din fonduri europene „În mod evident, digitalizarea reprezintă viitorul. În digitalizare, telemedicina este doar o parte, avem, sigur, și alte componente ca prescripțiile electronice, care există în România, avem dosarele electronice ale pacienților, care există în multe țări, și care în mod special în România o să se dezvolte tot pe bani europeni, și apoi la nivel european va fi o aplicație de conectare, de interconectare a diverselor sisteme din Uniunea Europeană pentru că degeaba avem dosare electornice dacă ele nu pot fi interconectate și dacă unui pacient din România care merge în altă țară nu îi poate fi accesat dosarul electornic în cazul în care are nevoie. Deci, toate aceste lucruri sunt direcții de dezvoltare importante la nivel de telemedicină.
Se pune un focus important pe telemedicină la nivel european și pe e-sănătate, în general”, a mai precizat el.
Europarlamentarul Cristian Bușoi este și responsabil pentru programul de sănătate al Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.