Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
telechirurgia - FOTO: Freepik
telechirurgia - FOTO: Freepik

Telechirurgia, născută ca proiect militar, revine spectaculos în actualitate: medicina la distanță devine realitate grație revoluției digitale.

Telechirurgia, odinioară o idee futuristă născută în laboratoarele armatei, revine astăzi în prim-planul inovației medicale, datorită progresului accelerat al tehnologiilor de comunicație. Inițial conceput ca un proiect militar destinat teatrelor de război, robotul chirurgical a fost gândit pentru a permite medicilor să opereze de la distanță, minimizând riscurile la care aceștia erau expuși pe front.

"De fapt, acesta a fost scopul inițial al robotului chirurgical: să poată fi operat de la distanță, pe front, pentru ca medicii să nu fie expuși. Solicitarea inițială a venit din partea armatelor", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Proiectul militar nu a avansat pe direcția inițială, iar robotul chirurgical a fost adaptat pentru utilizare în blocul operator tradițional. Însă, potrivit medicului primar în chirurgie toracică, dr. Mugurel Bosînceanu, specializat în chirurgie robotică, ideea de telechirurgie nu a fost abandonată definitiv.

Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă - FOTO: Freepik@vecstock

"A fost vorba de un patent militar, destinat teatrelor de operațiuni. Se dorea trimiterea robotului în zona de conflict, în timp ce chirurgul principal urma să rămână pe continent. Totuși, proiectul nu s-a dezvoltat suficient, deoarece nu este suficient să trimiți doar robotul.

Este necesară o întreagă echipă specializată la fața locului, formată din asistenți, personal tehnic și chirurgi cu experiență, care să poată prelua intervenția în cazul în care apar probleme cu transmisia de date sau cu conexiunile audio-video dintre consolă, chirurgul principal și situl operator. Așadar, nu este suficient să ai doar sistemul robotic. Cu toate acestea, sunt convins că, pe viitor, evoluția sistemelor robotice va permite controlul aproape autonom de către un chirurg aflat la distanță.

Un al doilea aspect este că ideea de telechirurgie s-a pierdut pe parcurs. Inițial, aceasta era una dintre direcții, însă robotul a fost dezvoltat ca o platformă robotică destinată blocului operator, pierzându-se din vedere posibilitatea de a efectua intervenții la distanță.

Această idee revine în actualitate după mai bine de 20 de ani, datorită evoluției extraordinare a transmisiunii de date. Globul este acum foarte bine acoperit de rețele prin satelit, fibră optică – avem o conectivitate cum n-am mai avut niciodată în istorie. Această conectivitate ne permite să vorbim astăzi despre telechirurgie aproape în timp real", a explicat dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar Chirurgie Toracică, supraspecializat în chirurgie robotică toracică, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel