Tehnologia nanoparticulelor ar putea anula boala celiacă

Au fost dezvăluite primele rezultate din Faza a doua a unor studii umane care investighează un nou tratament promițător pentru boala celiacă. Noua tehnologie de nanoparticule s-a dovedit a induce în mod semnificativ o toleranță imună la gluten la subiecți după doar două tratamente intravenoase.

Tratamentul implică încapsularea unui alergen specific în interiorul unei nanoparticule biodegradabile. Corpul uman răspunde inofensiv la prezența nanoparticulei, tratându-l ca resturi inofensive și trimițând o celulă imună numită macrofag pentru a o curăța. Macrofagele au fost denumite în mod eufemistic celulele aspiratoare ale corpului, deoarece elimină substanțele străine din organism, notează NewAtlas.

„Celula aspiratoare prezintă alergenul sau antigenul pentru sistemul imunitar într-un mod care spune„ Nu vă faceți griji, de aici aparține ", explică Stephen Miller, care a petrecut ani buni dezvoltând tehnologia la Northwestern University. „Sistemul imunitar își oprește apoi atacul asupra alergenului, iar sistemul imunitar este resetat la normal."

În teorie, tehnologia nanoparticulelor ar putea fi utilizată pentru a trata orice număr de boli autoimune declanșate de antigene specifice cunoscute, dar această primă explorare a tehnologiei s-a concentrat pe boala celiacă. Studiul actual implică încărcarea nanoparticulei cu o moleculă numită gliadină, o proteină esențială în gluten cunoscută pentru a declanșa răspunsuri inflamatorii la pacienții cu boală celiacă.

Acest studiu de faza 2 este mic, implică doar 34 de pacienți, dar oferă primele dovezi de eficacitate la subiecții umani. Tratamentul prospectiv implică două administrări intravenoase ale nanoparticulelor, la o săptămână distanță. La șapte zile după cel de-al doilea tratament, subiecții au fost provocați cu 12 grame (0,4 oz) de gluten pe zi timp de trei zile, și apoi șase grame (0,2 oz) de gluten în fiecare zi pentru următoarele 11 zile. Majoritatea subiecților au tolerat glutenul în urma tratamentului cu nanoparticule, prezentând o reducere impresionantă de 90 la sută a markerilor inflamatori în comparație cu un grup de control netratat.

Tratamentul a primit o denumire Fast Track de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, permițându-i să se deplaseze în mod prompt prin studiile de faza 2 și 3 la om. Compania farmaceutică Takeda a anunțat, de asemenea, o achiziție globală de licență de 420 milioane dolari SUA pentru potențialul tratament, ceea ce semnalează încrederea în eficacitatea acestuia, în ciuda mai multor ani de încercări încă înainte ca tehnologia să se mute în aplicații clinice.

În timp ce această primă implementare a tehnologiei se concentrează pe gluten și boala celiacă, Stephen Miller sugerează că nanoparticula poate fi încărcată cu alți compuși care vizează o serie de afecțiuni autoimune.

„Aceasta este prima demonstrație în care tehnologia funcționează la pacienți", spune Miller. „Am arătat, de asemenea, că putem încapsula mielina în nanoparticule pentru a induce toleranța la respectiva substanță în modele de scleroză multiplă sau să punem o proteină din celulele beta pancreatice pentru a induce toleranța la insulină la diabetul de tip 1".

Sursa: Northwestern University

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel