Tehnologia, impact în chirurgie. Ioan Lascăr: Microchirurgia rămâne proba de aur. Injectăm o doză de optimism atunci când vorbim de îmbunătățirea calității rezultatelor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
tehnologia - FOTO: Freepik
tehnologia - FOTO: Freepik

Prof. Dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca a vorbit despre impactul tehnologic în domeniu.

Tehnologia și-a făcut loc și în domeniul medical. Prof. Dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca a vorbit despre impactul tehnologic în domeniul chirurgiei și despre noutățile din domeniu. 

Progresele se văd și în chirurgia plastică și reconstructivă 

”Vârful de lance îl reprezintă chirurgia reconstructivă. Este joncțiunea dintre chirurgie și tehnologie care ne permite să accesăm la un nivel de acuratețe extrem de eficient actul chirurgical. Asta ne permite să obținem rezultate pentru cazuri, pentru care în urmă cu câțiva zeci de ani nici măcar nu ne imaginam că este posibil. 

Microchirurgia rămâne proba de aur în domeniul chirurgiei plastice. Din punctul de vedere al tehnicii chirurgicale, s-a spus aproape totul. Ar fi de sperat ca această realizare deosebită în domeniul specializării să fie încununată și de impactul tehnologic. Putem îmbunătăți semnificativ calitatea rezultatelor, prin utilizarea tehnicilor chirurgicale care ne permit repararea nervilor sau reconstrucția nervilor periferici să obținem un rezultat funcțional, procentual vorbind și de 70-80-90%, în funcție de particularitățile cazului, dar și de abilitățile celui care practică procedura”, a declarat prof. dr. Ioan Lascăr,  șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Cum să scoți o așchie din deget. Trei pași simpli de încercat acasă

Noile tehnologii, efect asupra rezultatelor

Noile descoperiri din domeniu au o influență majoră asupra calității rezultatelor. Precizia este mult mai mare. În plus, se pot utiliza și alte tipuri de tehnologii pentru a îmbunătăți calitatea recuperării post-operatorii. 

”Am putea îmbunătăți calitatea rezultatului introducând și alte mijloace care să ne permită să rafinăm calitatea rezultatului. Mă refer la stimulatori, substanțe care în domeniul cercetării de specialitate și-au dovedit utilitatea, cel puțin în zona experimentală. Am 2-3 doctoranzi care studiază utilizarea stimulatorilor în îmbunătățirea calității recuperării funcționale după recuperarea nervilor sau repararea simplă sau construcția nervilor periferici. 

Putem spera la mai mult, chiar dacă tehnica și-a epuizat în domeniul microchirurgiei reconstructive. Putem spera la rezultate și mai bune, evident, în beneficiul pacienților. Calitatea rezultatului ar putea fi crescută peste ceea ce ne oferă tehnicile microchirurgicale utilizând aceste tipuri de substanțe care, în urma rezultatelor cercetării, ne permit să injectăm o doză de optimism atunci când vorbim de îmbunătățirea calității rezultatelor”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Încălzirea casei, necesară iarna. La câte grade e indicat să setezi temperatura

Ce este microchirurgia

Chirurgia plastică este o specialitate chirurgicală care implică restaurarea unei părţi a corpului uman.

Chirurgia plastică are două componente principale: chirurgia plastică reconstructivă, care se referă la refacerea funcţiei şi a aspectului corpului uman după o boală sau un accident şi chirurgie estetică (adesea numită ”cosmetică”), care este în principal schimbarea aspectului la alegerea individului. Spre deosebire de majoritatea specialităţilor chirurgicale care sunt definite de o zonă anatomică, chirurgia plastică este definită prin tehnicile chirurgicale care sunt realizate.

Microchirurgia reconstructivă se referă la orice intervenţie chirurgicală efectuată sub mărirea unui microscop. În legătură cu chirurgia plastică şi reconstructiva, microchirurgia a permis mult mai multă precizie în multe proceduri şi a extins foarte mult gama de proceduri pe care chirurgii le pot efectua în siguranţă şi eficient.

Microchirurgia le permite chirurgilor să utilizeze microscoape de funcţionare speciale pentru a reapropia degetele amputate sau a transplanta secţiuni mari de ţesut, muşchi sau os dintr-o parte a corpului în alta. Folosind puterea microscopului de funcţionare pentru a mări zona lucrată, vasele de sânge şi nervii din partea (sau clapa) care sunt mutate sunt reasamblaţi cu atenţie, astfel încât ţesutul transplantat poate trăi în noua locaţie.

Microchirurgia este o disciplină chirurgicală care combină mărirea cu diploscoape avansate, instrumente specializate de precizie și diverse tehnici de operare. Aceste tehnici sunt utilizate în principal pentru a anastomoza vaselor mici de sânge (artere și vene) și pentru a coace nervii. Cozonanța microvasculară și microneurală permite repararea complexă a țesutului uman după traumatisme, cancer și deficiențe congenitale, arată Microsurgeon.

Vezi mai multe în VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel