De cele mai multe ori cu greu rezistăm tentației de a mânca ceva dulce, mai ales atunci când ne-am propus să scoatem aceste alimente din dieta zilnică.
Terapeutul Anca Alungulesei are câteva sfaturi în acest sens și afirmă că avem două variante majore de a trece peste tentații.
”Nu trebuie să ne abținem, dar nici să dăm frâu liber poftei. Deci avem două variante clasice: ori mâncăm, ne afundăm în poftă și atunci, după ce mâncăm s-ar putea să intervină vinovăția, sau ne abținem”, a explicat terapeutul în nutriție Anca Alungulesei, la Vorbește lumea de la ProTV.
Astfel, ca să putem trece totuși peste frustrarea de a nu putea să mâncăm ”ceva bun”, terapeutul a prezentat o strategie prin care ”dizolvă” această poftă, adică un exercițiu pe care îl putem pune în practică, cu ușurință.
”Pofta de dulce există, toată lumea recunoaște asta. Ideea este să nu o negăm, pentru că multă lume o neagă și o reneagă, ca și cum nu ar fi pofta lor, dar de fapt ea este reală. Creierul cere dulce și este normal să așa. Tehnica pe care vreau să vi-o arăt se numește R.A.I.N, și fiecare acronim reprezintă ceva”, a spus Alungulesei.
R.A.I.N. R - Recunoaște pofta, A - Acceptă pofta, I - Identifică pofta, ce simți fizic, mental, emoțional, N- Nu te identifica cu pofta.
”Primul este Recunoaște pofta. Am recunoscut-o, este a noastră, nu o judecăm. Secretul este că în momentul în care aplicăm acest instrument să ne plasăm în rolul observatorului. Cumva să încerci să faci un pas în spate, ca și cum ai avea de cinema în față și te vezi pe tine cu prăjitura în față. Practic, simți pofta în diverse zone ale corpului, ceea ce simți de fapt este o emoție, care de fapt înseamnă plimbarea energiei.
Pasul al patrulea este non-identificarea. Faptul că stai în această postură, a observatorului, și nu te identifici cu această dorință a ta, tu nu ești această poftă. Tu ești un observator al tău, iar pofta este ceva în sine, care vine și pleacă. (...) Faptul că acum dulcele este foarte accesibil și este peste tot nu ne încurajează pe noi să reușim să dizolvăm aceste pofte, pentru că este extrem de accesibil. Faptul că este vizual peste tot nu ne ajută foarte mult”, a explicat terapeutul tehnica din ”sănătate mintală” pe care a adaptat-o în ceea ce privește alimentația și poftele alimentare.
”În momentul în care stai în această poftă, în această emoție, și pe măsură ce practici acest exercițiu el deselectează din mintea ta.
În momentul în care ești atent la ceea ce faci și te duci pe pilot automat către dulce, fă un pas înapoi și te întreabă: De ce mănânc acest dulce?
Este în regulă să îl mănânci când ești stabil emoțional pentru că tu alegi, dar atunci când ești anxios, supărat, nu mai este în regulă”, a mai spus terapeutul, subliniind faptul că omul are creierul construit în așa fel încât să caute dulcele. Iar pentru a scăpa de această tentație naturală trebuie deselectată emoția care ne leagă de pofta de dulce.
”Scopul nu este să nu mai avem pofta de dulce, ci să fim în control cu dulcele, să fim conștienți și să decidem când vrem să mâncăm, cât și de ce”, a concluzionat Anca Alungulesei.
Care sunt simptomele sevrajului de zahăr. Cum gestionezi renunțarea la dulce
Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare, astfel că pe termen lung, reducerea acestuia din alimentație poate să vină cu o serie de beneficii, precum pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății dentare, respectiv cu reducerea riscului de diabet sau de boli de inimă. Totodată, pe termen scurt, renunțarea șa zahăr duce adesea la simptome similare sevrajului de zahăr.
Simptomele obișnuite ale sevrajului de zahăr includ pofta și oboseala, dar, în unele cazuri, oamenii se confruntă cu iritabilitate, dispoziție depresivă și alte simptome nedorite. Pentru persoanele care urmează diete foarte sărace în zahăr, cum ar fi dieta ketogenică, sevrajul de zahăr se poate simți atât de sever și neplăcut încât este denumit "gripa keto", scrie Very Well Mind.
Dacă încercați să reduceți zahărul din dieta dumneavoastră, poate fi util să înțelegeți ce fel de simptome ați putea experimenta și cât timp vor dura. Haideți să explorăm unele dintre aceste simptome, calendarul retragerii zahărului, de ce renunțarea la zahăr este atât de dificilă și ce puteți face pentru a vă simți mai bine până când simptomele sevrajului zahărului se estompează.
Simptomele sevrajului de la zahăr
Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:
- Anxietate
- Modificări ale tiparelor de somn
- Stare de spirit depresivă
- Dificultăți de concentrare
- Amețeli sau senzație de amețeală
- Oboseală
- Poftă intensă de ceva dulce
- Poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase
- Iritabilitate
- Greață. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.