Tromboza venoasă profundă este o afecțiune caracterizată prin formarea de cheaguri de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare sau în alte zone ale corpului. Dacă aceste cheaguri se desprind și călătoresc prin sistemul circulator către plămâni, pot provoca o complicație gravă numită tromboembolism pulmonar, care poate fi potențial letală.
Tromboza venoasă profundă, tratament
Pentru a preveni tromboembolismul pulmonar la pacienții cu tromboză venoasă profundă se utilizează adesea terapia anticoagulantă. Aceasta poate include medicamente care împiedică coagularea sângelui și reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune tehnica AngioJet.
AngioJet este o tehnologie medicală utilizată în intervențiile de tromboliză și trombectomie periferică. Acest dispozitiv este proiectat să îndepărteze cheagurile de sânge din vasele de sânge periferice, inclusiv din arterele și venele membrelor inferioare. Tehnica AngioJet implică introducerea unui cateter special echipat cu un dispozitiv de aspirație și un sistem de pulverizare în vasul afectat.
Tromboza venoasă profundă - FOTO: Freepik@ursoialex
"Din fericire, s-a dezvoltat o tehnică intervențională cu ajutorul unui aparat care se numește AngioJet și care are niște sonde care permit, odată intrate în sistemul venos profund, să aspirăm trombii din acele zone și cu această trombo-aspirație să eliberăm și să reușim ca fluxul sanguine să fie reluat prin sistemul venos. Odată cu extragerea cheagurilor se micșorează riscul de complicații.
Foarte importantă este tratarea corectă. Tratamentul incorect conduce la recăderi, la tromboze recurente. Pacienții cu tromboză venoasă profundă ar trebui să se adreseze în primele două săptămâni ale acestui puseu. Dacă durerea continuă, primește anticoagulant, poate ajunge într-un sistem spitalicesc care beneficiază de un astfel de tratament pentru că odată cu tromboaspirația se reduc recăderile și calitatea vieții pacientului este net superioară. Riscurile de tromboembolism pulmonar sunt mult reduse", a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.