Tehnica ce ar putea salva mii de vieți. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Este nevoie. Avem mortalitate destul de mare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
moartea circulatorie - FOTO: Freepik@tongpatong
moartea circulatorie - FOTO: Freepik@tongpatong

Această tehnică poate salva mii de vieți. Despre ce este vorba a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu.

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, o autoritate recunoscută în domeniul transplantului de organe, subliniază importanța crucială a introducerii și popularizării tehnicii de donare de organe în condiții de moarte circulatorie. Această metodă, care poate salva mii de vieți, reprezintă o soluție promițătoare pentru reducerea semnificativă a mortalității pe listele de așteptare pentru transplanturi.

Transplant de organe - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

"Mijloacele prin care lămurim populația ce înseamnă moarte circulatorie, este importantă deoarece donarea în aceste condiții și ce criterii trebuie îndeplinite pentru ca cineva aflat în moarte circulatorie să poată deveni donator de organe, sunt importante ca să putem introduce conceptul respectiv, care e relativ nou și în Europa. E mai nou decât moartea cerebrală.

Sunt țări în care există o tradiție ceva mai lungă, de 20 de ani, cum ar fi Franța, Marea Britanie, Spania, Belgia, mai ales și țări în care acest concept nu a fost introdus, între care și România și care probabil că își propun să urmeze traseul țărilor pe care le-am menționat. De donatori este nevoie", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Liste lungi de așteptare

Mortalitatea pe listele de așteptare rămâne alarmant de ridicată.

"Pe listele de așteptare avem mortalitate destul de mare. Sunt oameni care așteaptă un organ, care uneori vine prea târziu sau nu vine deloc", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Introducerea și acceptarea pe scară largă a donării de organe în condiții de moarte circulatorie ar putea revoluționa sistemul de transplanturi din România, salvând mii de vieți care altfel ar fi pierdute.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel