Ștefan Răduț: În tuberculoza multidrog rezistentă prognosticul e ca la cancer!

Dana Lascu |
Data publicării:

Ștefan Răduț, care este vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), a explicat la Interviurile DC MEDICAL, că șansele unui pacient român care are tuberculoză care a dezvoltat rezistență la tratamentee uzuale sunt ca ale unui pacient cu cancer. Membru al Coaliţiei pentru Sănătate Europeană, el militează pentru o mult mai bună finanțarea programelor de sănătate, pentru că să pui un pacient să aștepte tratamentul înseamnă că-i pui viața în pericol!

România e campioană absoltă în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, mai ales la cea multidrog rezistentă. Suntem la nivelul Evului Mediu, deși trăim într-o epocă în care, în alte locuri, se vorbește de eradicarea acestei infecțioase și a altora asemeni ei.

Primii, într-un top al rușinii!

Ștefan Răduț, fost pacient și vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) spune că în România, „la tuberculoza multidrog rezistentă prognosticul e la fel de rezervat ca la cancer! Și efectele adverse ale tratamentului sunt, din păcate, la fel ca la cancer. Pentru că, tot din păcate, tuberculoza a dezvoltat rezistențe la tratament. Suntem cumva cam ca acum două secole”.

În țările occidentale s-au găsit soluții, și poate că ele vor fi cumva, cândva, găsite și în țara noastră care a rămas mult în urmă. Partea proastă e, spune liderul ASPTMR, că timpul se măsoară în vieți atunci când vorbești de o astfel de boală.

Răbdarea în sănătate costă vieți!

Din fericire există soluții, la care probabil vom ajunge și noi, dar trebuie să avem răbdare. Partea proastă cu răbdarea e că având răbdare mor oameni! Și asta nu e valabil doar la tuberculoză, e valabil în orice afecțiune”, a subliniat Ștefan Răduț. 

Chiar dacă în ce privește numărul de cazuri, tendința este de scădere, asta nu înseamnă neapărat că suntem pe drumul cel bun. Nu e meritul statului român că sunt mai puțin pacienți, pentru că programul de național de luptă contra tuberculozei este mai mult un „efort susținut de Fondul global anti HIV/SIDA, TBC și Malarie și de alte organisme internaționale”. 

Dar ce s-ar întâmpla dacă aceste finanțări s-ar termina? Dacă de mâine România - și să batem în lemn - n-ar mai primi niciun ban? Dezastru, probabil.

Statul trebuie să preia și să continue programele finanțate extern

Acesta este unul dintre scopurile Coaliției pentru Sănătate Europeană, să motivăm statul să lucreze, să preia aceste activități, nu să fie niște activități făcute în van, care să rămână undeva acolo...”, spune Ștefan Răduț. 

Altfel, „am lua-o de la capăt, de la zero”, arată, la rândul său, cel de-al doilea membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană prezent la Interviurile DC MEDICAL, Radu Gănescu, care este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). 

Sunt proiecte care s-au derulat cu fonduri străine, care ajută foarte mulți pacienți. Noi trebuie să învățăm că, la un moment dat, când se va închide robinetul, ca să spun așa, când finanțarea externă nu va mai exista, aceste proiecte să nu se închidă, pentru că o vom lua iar de la zero, ne vom întoarce înapoi în timp. Trebuie să le continuăm, să le susținem, să le finanțăm și aici cred că important e, din punctul nostru de vedere, ca acest mesaj să ajungă la cei care fac politicile de sănătate, cei care finanțează sistemul de sănătate, și care-l conduc. Că e păcat să închidem proiectele, e păcat să nu mergem mai departe, să nu fie preluate. Sunt deja împământenite, sunt lucruri pe care nu le luăm de la zero, nu inventăm noi apa caldă!", spune, ferm, Radu Gănescu.

La câte boli e România lider în „clasamentul rușinii” și ce se poate face exact pentru a remedia această sitauație și a da șanse la viață pacienților aflați în această cumplită situație, vedeți în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel