Frica de incertitudine este o emoție universală, ce o trăim și o simțim cu toții și care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre mintale, emoționale și a calității vieții.
Unii oameni pot întâmpina temeri iraționale sau îngrijorări excesive despre stimuli inofensivi sau situații care nu sunt cu adevărat negative.
Una dintre aceste temeri este teama de incertitudine sau de necunoscut, un sentiment care interferează cu dezvoltarea noastră personală și procesul nostru interior.
Această teamă se manifestă atunci când o persoană se confruntă cu evenimente, decizii sau circumstanțe în care nu are informații sau control complet asupra ceea ce se va întâmpla în viitor.
Care sunt emoțiile ce activează frica de incertitudine?
Atunci când teama de incertitudine devine accentuată ea ne poate copleși și să resimțim îndoială cu privire la viitor, la intențiile oamenilor, mai ales la capacitatea noastră de a ne descurca și adapta. Putem resimți:
- Rușine
- Panică
- Anxietate
- Tristețe
- Neputință
- Furie
- Agresivitate
- Îndoială
Astfel de afectări emoționale sunt naturale și le putem menține la un nivel sănătos, dacă suntem atenți la gândurile ce le alimentează și la comportamentele pe care le generează.
Metode sigure de a depăși teama de incertitudine
1. Acceptarea incertitudinii
Una dintre cele mai bune căi de a depăși teama incertitudinii este să o accepți.
Acceptarea că viața este plină de incertitudini este un prim pas crucial. Înțelegeți că nu puteți controla totul și că incertitudinea face parte din experiența umană.
Această acceptare ajută la reducerea anxietății și a fricii, deoarece organismul se relaxează și nu devine defensiv.
2. Rămâneți în prezent acum și aici
Teama de incertitudine se activează atunci când trăim cufundați în așteptări ireale, la un viitor necunoscut, la diferite scenarii negative. Atunci când simțim că nu mai avem control asupra mentalului nostru, indicat ar fi să venim înapoi în prezent, la activitățile noastre. Cu ajutorul respirației, putem să ne reîntoarcem în momentul prezent cu ușurință.
3. Un stil de viață sănătos
Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții regulate și un somn adecvat, poate contribui semnificativ la gestionarea fricii de incertitudine.
O minte și un corp sănătos au resurse mai bune pentru a face față stresului și anxietății.
4. Tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă, yoga, dansul, scrisul, mersul în natură sau mindfulness, pot ajuta la reducerea anxietății legate de incertitudine și la creșterea capacității de a rămâne calmi în fața situațiilor incerte.
5. Încrederea în sine
Încrederea în sine joacă un rol crucial în orice proces de schimbare dar și în gestionarea fricii de incertitudine.
Atunci când sunteți încrezători în propria capacitate de a face față situațiilor incerte, frica și anxietatea legate de aceste situații pot fi reduse semnificativ.
6. Ajutorul unei terapeut / psiholog
Ajutorul unui psiholog sau terapeut poate fi de mare ajutor în gestionarea fricii de incertitudine. Terapeuții sunt specializați în lucrul cu persoanele care se confruntă cu anxietate, stres și frici, inclusiv frica de incertitudine.
7. Setarea obiectivelor mici
Stabilirea de obiective mici și realizabile vă poate ajuta să construiți încredere în sine. Atunci când vă atingeți aceste obiective, veți simți că puteți face față și altor provocări, chiar dacă sunt incerte.
8. Compasiunea față de tine
Învățarea să vă acordați importanță și să fiți blânzi cu voi înșivă în momentele de incertitudine este esențială.
Ați putea ține un jurnal al gândurilor și sentimentelor pentru a vă monitoriza și pentru a vă ajuta să dezvoltați o mai mare înțelegere a fricii de incertitudine.
Vindecarea fricii de incertitudine poate fi un proces lung și nu există o soluție magică. Cu sprijinul adecvat, precum terapia sau consilierea, și cu angajamentul personal în practicarea tehnicilor menționate mai sus, puteți începe să vă eliberați de această teamă și să vă bucurați de o viață mai plină și mai echilibrată, potrivit Yest Terapy Helps.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.