TBC, Legea tuberculozei merge la promulgare

Dana Lascu |
Data publicării:
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, Legea tuberculozei. Aceasta conține măsurile de control al tuberculozei, conform căreia persoanele diagnosticate cu această boală să beneficieze de concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, până la vindecare, pentru a crește complianța la tratament.

Proiectul de Lege a tuberculozei a fost aprobat, ieri, în plenul Camerei Deputaților cu 262 de voturi „pentru" și un vot împotrivă.

Conform raportului Comisiei pentru sănătate, proiectul prevede că persoanele diagnosticate cu TBC, care asigurate în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate din România, au dreptul la concediu și la o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

Măsuri de prevenție incluse în lege

Legea, care pleacă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, prevede, printre altele, ca principale măsuri de prevenire a tuberculozei:

- informarea și educarea în mod continuu a populației generale cu privire la riscul de îmbolnăvire de tuberculoză, calea de transmitere a bolii, principalele semne și simptome, serviciile disponibile, precum și măsurile de prevenire și combatere a infectării; controale periodice ale stării de sănătate și examene de screening, după caz, pentru grupurile considerate la risc;

- educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la natura bolii, tratament și măsurile specifice de igienă, în scopul de a preveni răspândirea bolii;

- intervenția rapidă prin acțiuni specifice în focarele de tuberculoză realizată în conformitate cu documentele strategice pentru managementul tuberculozei în România;

- examinarea tuturor persoanelor cu care pacienții diagnosticați cu tuberculoză au intrat în contact și stabilirea tratamentului profilactic pentru aceștia, după caz.

Ce servicii vor fi la dispoziția bolnavilor

De asemenea, legea impune tuturor furnizorilor de servicii medicale obligația de a depista semnele și simptomele îmbolnăvirii de TBC la pacienții care se prezintă la consultație și aceea de a prezenta cazurile suspecte la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, pentru stabilirea diagnosticului.

Totodată, absolut toți furnizorii de servicii medicale au obligația de a înștiința în scris dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, în cazul existenței unei suspiciuni de tuberculoză la o persoană.

Textul noii lege subliniază și faptul că persoanele diagnosticate cu TBC au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, fără nicio discriminare, că tratamentul tuberculozei se acordă gratuit, în funcție de forma de boală, iar că medicamentele necesare vor fi eliberate prin farmacii cu circuit închis.

Indemnizația va fi stabilită de Guvern

Foarte important, în perioada tratamentului, pacientul cu TBC are dreptul la servicii pentru aderența la tratament și de suport psihosocial, acestuia urând să-i fie acordată o indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Cuantumul indemnizației hrană va fi aprobat ulterior prin hotărâre a Guvernului, banii urmând să vină de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Pentru pacientul cu TBC care nu se poate prezenta la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, legea prevede că el va primi tratamentul medical sub directă observație în cabinetul medicului de familie sau la domiciliu, de la medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali sau alte persoane împuternicite de reprezentanții dispensarului de pneumoftiziologie teritorial căruia îi este arondat.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Senatul a respins proiectul de lege în anul 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel