TBC, cifre alarmante în 10 județe. MS: Depistarea reduce transmiterea în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar

Monika Baciu |
Data publicării:
TBC - FOTO: Freepick
TBC - FOTO: Freepick

Îmbolnăvirile cu TBC cresc alarmant în 10 județe ale țării. Ministerul Sănătății demarează o campanie de testare a populației.

Îmbolnăvirile cu TBC au crescut alarmant în câteva județe din țară. Ministerul Sănătății desfășoară, în cadrul Grantului 1762 ROU-T-MOH "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, o amplă acțiune de depistare activă a tuberculozei, începând cu luna noiembrie 2022.

TBC, 10 județe afectate

Acțiunea de depistare activă se va derula în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Tulcea.

”Această acțiune de depistare activă are ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză, denumită în continuare TB,  din populație și direcționarea lor cu prioritate către Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, denumit în continuare PNPSCT, pentru realizarea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat, astfel încât acestor pacienți să le crească șansele de vindecare și să le scadă probabilitatea de a suferi de complicații sau sechele ale TB și implicit consecințe sociale și economice adverse asociate tuberculozei. În plus, depistarea reduce transmiterea TB în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă și scurtarea duratei infecțiozității”, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: Vaccinarea antigripală, în farmacii. Trandafir: Reprezintă un pas important în zona de prevenție pentru pacienții din România

În acțiunea de depistare activă a TB se vor respecta principii generale, susținute de Organizația Mondială a Sănătății și anume:

Depistarea activă a persoanelor cu TB se continuă cu asigurarea asistenței medicale adecvate pentru persoanele care sunt pozitive, asistență care include diagnosticare și tratament de înaltă calitate.

Depistarea activă vizează cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat și comunitățile cu o prevalență ridicată a TB.

Depistarea activă va fi sinergizată, în măsura posibilului, cu furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanelor beneficiare. Acțiunea de depistare activă va fi monitorizată cu regularitate și va fi ajustată în funcție de rezultatele obținute pe parcurs, în sensul re-prioritizării grupurilor de risc, al comunităților de desfășurare, al utilizării eficiente a resurselor și al adaptării la rezultatele de etapă.

Acțiunea de depistare activă a TB este coordonată la nivel central de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de planificare și implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România", iar la nivel județean de direcțiile județene de sănătate publică.

Acțiunea de depistare activă a TB este destinată persoanelor în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoanelor care vin din Ucraina, precum și cetățenilor români, indiferent de statutul de asigurat.

Vezi și: Brahiterapia, medicina personalizată pentru cancerele de prostată, sâni sau cele ginecologice. Medic: CT, RMN și PET-CT sunt atuuri în folosirea acestui tratament

Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp

Tuberculoza este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și prevenibilă, notează OMS. Bacteriile care provoacă tuberculoză se răspândesc de la o persoană la alta prin picături mici eliberate în aer prin tuse și strănut.

Pandemia de COVID a crescut numărul cazurilor de tuberculoză

Tuberculoza se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Pandemia de coronavirus a făcut ca formele grave de tuberculoză pulmonară să reapară. 

”Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice. Cifrele raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2021 sunt alarmante.

La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an. Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie (prin tuse, strănut, etc) și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri), având potențial fatal, dacă nu este tratată la timp”, notează dr. Adriana Socaci medic primar pneumolog- coordonator dispensar TBC, potrivit Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. 

Vezi și: Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă

Mod de transmitere

Când persoanele cu TBC pulmonar tușesc, strănută sau scuipă, propulsează germenii TBC în aer. O persoană trebuie să inhaleze doar câțiva dintre acești germeni pentru a se infecta.

Aproximativ un sfert din populația lumii are o infecție TBC, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală și nu o pot transmite, notează OMS.

”Aspectul cel mai înşelător al tuberculozei pulmonare este reprezentat de evoluţia lentă a bolii: tusea, transpirații nocturne, subfebră, scăderea în greutate - simptome care pot indica prezenţa şi altor infecţii. Simptomele devin mai evidente odată ce tusea este însoţită de expectorarea mucoasă sau purulentă, eventual, și cu sânge, urmată şi de deteriorarea semnificativă a stării generale. În acest stadiu însă, boala este deja avansată.

Persoanele din grupurile cu risc de îmbolnăvire sunt cele cu imunitatea scăzută a organismului (infecția HIV), dar şi persoanele care suferă de maladii cronice ca hepatită, diabetul zaharat şi boli endocrine. Cu riscuri mai mari să contracteze boală sunt persoanele care trăiesc în medii aglomerate, care muncesc în spitale, adăposturi pentru oamenii străzii, în subterane, cazărmi şi penitenciare.

În ultimii ani a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândurile persoanelor care fac abuz de alcool, care consumă droguri şi lucrează în medii cu umiditate ridicată. Persoanele care fumează prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii. Dacă într-o familie există deja un bolnav cu tuberculoză pulmonară, riscul ca ceilalţi membri să contracteze boala este mult mai ridicat.

Pentru a preveni apariția formelor grave de tuberculoză pulmonară este important să vă adresați cât mai repede posibil medicilor de la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, dacă prezentați tuse de peste 3 săptămâni care nu cedează la medicamentele obișnuite”, mai explică medicul. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel