Taxă în plus pentru pacienți. Pentru ce va trebui să plătești, chiar dacă ai deja asigurare - DOCUMENT

Taxă în plus pentru pacienți - Foto: Freepick @nadezdagorosko
Taxă în plus pentru pacienți - Foto: Freepick @nadezdagorosko

Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru pacienți. Despre ce este vorba și ce prevede Hotărârea.

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienți, chiar dacă au deja asigurări de sănătate. Potrivit unei hotărâri privind aprobarea Strategiei  naționale de sănătate 2022 - 2030 și a Planului de acțiuni pentru perioada 2022 - 2030 în vederea implementării Strategiei naționale de sănătate, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care doresc să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.

"În acest scop, se va dezvolta un cadru de evaluare a performanței la nivel național, care va constitui mecanismul de referință a monitorizării evoluției medicinei primare. Sistemul de medicină primară trebuie să se debirocratizeze, asigurând serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare a pacientului.

În acest fel, medicina primară va funcționa prin sistemul de retenție a pacientului la nivelul îngrijirilor primare oferind servicii medicale adaptate competențelor medicului de familie și nu prin sistemul gatekeeper. Astfel, se prevede coordonarea și integrarea crescută a medicinei primare în sistemul de sănătate (ambulatoriu, explorări, spitalizare, recuperare).

Astfel, vor scădea internările evitabile, risipa de resurse financiare și va crește satisfacția pacientului față de medicul de familie.

Încărcarea administrativă a medicinei primare va fi diminuată prin digitalizare și debirocratizare.

Pentru aceasta, autoritățile din sănătate, (Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică județene și al Municipiului București), dar și alte autorități cu impact (Evidența Populației, Ministerul Muncii) își vor armoniza sistemele digitale și le vor integra cu cele sociale, astfel încât, la nivel de cabinet, medicul și pacientul să aibă un singur punct de intrare și raportare.

Mai mult, în acest sens, Strategia prevede faptul să stimulentele pentru calitatea îngrijirilor și performanța lor vor fi integrate în modalitatea de plată a serviciilor și monitorizate prin sistemele de raportare digitală existente și dezvoltate de către CNAS și de către Ministerul Sănătății.

Totodată, în vederea asigurării continuității, furnizării serviciilor de sănătate în asistență medicală primară și integrarea verticală a acestora cu serviciile de sănătate oferite la nivelul comunităților și a serviciilor de sănătate furnizate în alte domenii de asistență medicală.

Strategia vizează pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a CPU / UPU, coordonată de medicii de familie și cu permanență asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ teritorial acoperit.

Referitor la creșterea performanței și eficientizarea capacității de diagnostic, tratament și monitorizare în ambulatoriu, obiectivul final urmărit de Strategie este de a asigura pacientului serviciile necesare în mod rapid, accesibil și de calitate, precum și eliminare timpilor de așteptare generați de lipsa finanțării sau de supraaglomerare.

Pentru atingerea acestor deziderate, acest palier va fi calibrat la nevoia din teritoriu și integrat cu celelalte niveluri de îngrijiri: primare și spitalicești.

Circuitele clinice vor fi adaptate la nevoia pacientului de diagnostic și tratament pentru creșterea eficacității și scăderea timpilor de așteptare.

În acest sens, Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.

În vederea creșterii accesului echitabil la servicii preventive de sănătate orală, una dintre măsurile propuse reprezintă pilotarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă, finanțat din asigurări suplimentare", se arată arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Mai mult, Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie, fără a da însă detalii despre modul în care vor fi atinse ceste obiective.

Noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, în anumite regiuni.

Vezi DOCUMENTUL AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel