Taxa clawback, CNAS lucrează la un proiect de modificare

Steluța Indrei |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Taxa clawback ar putea fi modificată. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează în acest moment „într-un ritm accelerat" la mai multe variante ale taxei clawback, ce urmează să fie prezentate guvernului, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, într-o declarație la conferința ZF Pharma Summit.

„În acest moment se lucrează într-un ritm accelerat pentru definitivarea mai multor variante de mecanism clawback care vor fi prezentate Guvernului, precum și la un proiect ce va asigura creșterea calității deciziilor care se adoptă la nivelul instituției, prin dezvoltarea de instrumente moderne de analiză a datelor colectate de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate", a afirmat Vulcănescu.

Acest ultim proiect urmează să fie finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, în limita a 350 milioane lei.

Proiectul va viza mai ales planificarea strategică, creșterea calității serviciilor publice, dar și reducerea birocrației, simplificarea procedurilor în relația cu asigurații și cu furnizorii de servicii medicale.

Anunțul vine după ce Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a avertizat că în următoarea perioadă ar putea dispărea de pe piaţă 2.300 de medicamente din cauză că taxa clawback este aplicată uniform medicamentelor ieftine şi celor scumpe, și solicită Ministerului Sănătății schimbarea modului de calcul.

Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, care ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare, consideră asociația.

Potrivit asociației, 60% din medicamentele care riscă să dispară de pe piață costă sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi sunt fabricate, în marea lor majoritate, în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel