Tasările coloanei vertebrale pot avea loc la orice nivel al coloanei vertebrale, dar cel mai frecvent afectate sunt vertebrele toracale 11 şi 12, precum şi prima vertebră lombară.
Coloana vertebrală este formată din 33 de oase puternice, numite vertebre. Tasarea vertebrală apare atunci când blocul osos sau corpul vertebral din coloana vertebrală se prăbuşeşte, ceea ce poate duce la durere, deformare severă a coloanei şi pierderea înălţimii. Aceste fracturi apar mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracice (partea mediană a coloanei vertebrale), în special în partea inferioară. În timp ce osteoporoza este cea mai frecventă cauză, tasările vertebrale pot fi, de asemenea, cauzate de traume sau de metastaze (tumori).
Tasările coloanei vertebrale și riscurile pentru persoanele cu osteoporoză
Pentru persoanele care suferă de osteoporoza severă, tasarea vertebrală poate fi cauzată de activităţi cotidiene simple, cum ar fi ieşirea din duş, un strănut mai puternic sau ridicarea unui obiect uşor.
La persoanele cu osteoporoza moderată, este nevoie de obicei de o forţă sau o traumă mai semnificativă, precum o căzătură sau încercarea de a ridica un obiect greu. Din păcate, şi persoanele cu o coloană vertebrală sănătoasă pot suferi de tasări vertebrale din cauza unor traume grave, cum ar fi un accident de maşină, un accident sportiv sau o cădere puternică.
Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" că ar fi nevoie o colaborare interdisciplinară.
”Ar trebui discutat și cu Radiologia pentru că eu am urmărit 6 luni de zile. Pe niciun raport medical căruia i se face o imagistică toracică sau lombară nu este spus nimic, inclusiv dacă există tasare vertebrală ea nu este consemnată în raport. Asta e dovedită și în studii. Dacă în cel mai fericit caz este menționată într-un raport, nu se asociază cu diagnosticul de osteoporoză. Fractura de șold o vezi și cea de radiosistal, dar tasarea vertebrală este diagnosticată doar în proporție de 10%.
Sunt acele tasări vertebrale care te fac să nu te mai poți mișca. E altă greșeală cu plastia. Dacă tu bagi acolo ciment, pe un os osteoporotic și vertebrele de deasupra și de dedesubt sunt așa cum sunt, mai tasezi încă două și deasupra și dedesubt”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".
Reumatologia, esențială în osteoporoză
Dr. Violeta Bojincă, medic Primar Reumatologie a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care este rolul reumatologilor în diagnosticul osteoporozei.
”Noi, cei din reumatologie venim cu cel puțin doi de risc din FRAX. Venim cu poliatrita, venim cu corticoterapia. Va trebui făcut ceva. Noi avem partea aceasta cu osteoporoza inflamatoare, avem bolile noastre colagenoza, poliatrita, lupus, avem componentă de osteoporoză, avem citokine, care contribuie foarte mult la scăderea densității minerale osoase.
Este vorba de persoane tinere. Avem o mulțime de paciente. Pacientele cu lupus sunt femei tinere, iau cortizon, avem paciente cu lupus care au nevoie de citostatice, au nevoie de ciclofosfamidă că fac nefropatie și vor intra la menopauză și va fi o componentă în plus.
Mă gândesc că trebuie să ne apropiem mai mult de partea endocrinologică și să vedem ce au făcut pentru program și să avem mai mult partea de gratuitate și un altgoritm mai clar de a direcționa și monitoriza pacientele foarte strict. Din momentul în care începe corticoterapia monitorizarea să fie pe niște elemente obiective și să nu pierdem momentul în care ar trebui să începem terapia”, a explicat dr. Violeta Bojincă, Medic Primar Reumatologie, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".
Afectarea vertebrală, exemple
”Recent, am avut două cazuri de adolescente, una cu miastenia gravis și cealaltă cu ceva din domeniul hematologiei, pe doze mari de corticoterapie. Fata cu miastenia gravis a făcut 5-6 tasări vertebrale și a venit în căruț, iar cealaltă a făcut necroză septică de cap femural”, a subliniat Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie
”Noi avem pacientă tânără cu necroză septică de cap femural și humeral bilateral. Are patru proteze”, a subliniat și dr. Violeta Bojincă, Medic Primar Reumatologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.