Supraviețuitorii COVID-19, sechele cumplite: risc crescut de deces și de boli grave. EFECTE devastatoare pe zeci de ani! STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central

Un studiu de mare anvergură, care a inclus peste 5 milioane de persoane, arată numeroase efecte pe termen lung ale COVID-19, indicând o povară masivă asupra lumii și a sănătății pentru anii, ba chiar deceniile care urmează. Iată cu ce boli pot române cei care se vindecă de COVID: 

Pe măsură ce pandemia COVID-19 a progresat, a devenit clar că mulți dintre supraviețuitori - chiar și cei care au avut cazuri ușoare - continuă să gestioneze o varietate de probleme de sănătate mult după ce ar fi trebuit să se rezolve infecția inițială. În ceea ce se crede că este cel mai mare studiu cuprinzător al variantei de long COVID-19 până în prezent, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au arătat că supraviețuitorii COVID-19 - inclusiv cei care nu au fost suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați - au un risc crescut de deces în cele șase luni de la diagnosticarea infecției.

Povară uriașă în anii care vin

Cercetătorii au catalogat, de asemenea, numeroasele boli asociate cu COVID-19, oferind o imagine de ansamblu asupra complicațiilor pe termen lung ale COVID-19 și dezvăluind povara uriașă pe care această boală ar putea să o aibă asupra populației lumii în următorii ani.

Studiul, care a implicat peste 87.000 de pacienți cu COVID-19 și aproape 5 milioane de pacienți în grupul de control, dintr -o bază de date federală, a apărut online pe 22 aprilie în revista Nature (link direct studiu).

„Studiul nostru demonstrează că până la șase luni de la diagnostic, riscul de deces în urma chiar și unui caz ușor de COVID-19 nu este banal și că acesta crește odată cu severitatea bolii”, a declarat autorul principal dr Ziyad Al-Aly, profesor asistent de medicină. 

„Nu este o exagerare să afirmăm că long COVID-19 (COVID pe termen lung) - consecințele pe termen lung ale acestei boli asupra sănătății - este următoarea mare criză a sănătății din America. Având în vedere că peste 30 de milioane de americani au fost infectați cu acest virus și luând în considerare povara COVID-19 lung care este substanțială, efectele persistente ale acestei boli vor reverbera timp de mulți ani și chiar decenii de acum înainte. Medicii trebuie să fie vigilenți în evaluarea persoanelor care au avut COVID-19. Acești pacienți vor avea nevoie de îngrijiri integrate, multidisciplinare”.

În noul studiu, cercetătorii au reușit să calculeze scara potențială a problemelor evidențiate mai întâi din relatări și studii mai mici care au sugerat efectele secundare pe scară largă pe care le au supraviețuitorii COVID-19, de la probleme de respirație și ritmuri cardiace neregulate până la probleme de sănătate mintală și de căderea părului.

„Acest studiu diferă de altele care s-au uitat la COVID-19 pe termen lung, deoarece, mai degrabă decât să ne concentrăm doar asupra complicațiilor neurologice sau cardiovasculare, de exemplu, am avut o viziune largă și am folosit vastele baze de date ale Veterans Health Administration (VHA) pentru a analiza în mod cuprinzător catalog toate bolile care pot fi atribuite COVID-19”, a declarat dr Al-Aly, de asemenea director al Centrului de Epidemiologie Clinică și șef al Serviciului de Cercetare și Educație la Veterans Affairs St. Louis Health Care System.

Decesele necontorizate ale COVID-19

Cercetătorii au arătat că, după ce au supraviețuit infecției inițiale (dincolo de primele 30 de zile de boală), supraviețuitorii COVID-19 au avut un risc de deces crescut cu aproape 60% în următoarele șase luni, comparativ cu populația generală. La șase luni, excesul de decese în rândul tuturor supraviețuitorilor COVID-19 a fost estimat la opt persoane la 1.000 de pacienți. Dintre pacienții care au fost suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați cu COVID-19 și care au supraviețuit după primele 30 de zile de boală, au existat 29 de decese în exces la 1.000 de pacienți în următoarele șase luni.

„Aceste decese ulterioare cauzate de complicațiile pe termen lung ale infecției nu sunt neapărat înregistrate ca decese cauzate de COVID-19”, a spus Al-Aly. „În ceea ce privește numărul total de morți pandemici, aceste numere sugerează că decesele pe care le numărăm din cauza infecției virale imediate sunt doar vârful aisbergului”.

Cercetătorii au analizat datele din bazele de date naționale de sănătate ale Departamentului Afacerilor Veteranilor din SUA. Setul de date a inclus 73.435 de pacienți VHA cu COVID-19 confirmat, dar care nu au fost spitalizați și, pentru comparație, aproape 5 milioane de pacienți VHA care nu au avut un diagnostic de COVID-19 și nu au fost spitalizați în acest interval de timp. Veteranii din studiu au fost în primul rând bărbați (aproape 88%), dar dimensiunea mare a eșantionului a însemnat că studiul a inclus încă 8.880 de femei cu cazuri confirmate.

Pentru a ajuta la înțelegerea efectelor pe termen lung ale COVID-19 mai sever, cercetătorii au valorificat datele VHA pentru a efectua o analiză separată a 13.654 pacienți spitalizați cu COVID-19, comparativ cu 13.997 pacienți spitalizați cu gripă sezonieră. Toți pacienții au supraviețuit cel puțin 30 de zile după internarea în spital, iar analiza a inclus șase luni de date de urmărire.

Ce boli grave lasă în urmă COVID-19

Cercetătorii au confirmat că, în ciuda faptului că este inițial un virus respirator, COVID-19 lung poate afecta aproape fiecare sistem de organe din corp. Evaluând 379 de diagnostice ale bolilor legate posibil de COVID-19, 380 de clase de medicamente prescrise și 62 de teste de laborator administrate, cercetătorii au identificat probleme majore recent diagnosticate, care au persistat la pacienții cu COVID-19 timp de cel puțin șase luni și care au afectat aproape fiecare organ și sistemul de reglementare din organism, inclusiv:

    1) Sistemul respirator: tuse persistentă, dificultăți de respirație și niveluri scăzute de oxigen în sânge.
    2) Sistem nervos: accident vascular cerebral, dureri de cap, probleme de memorie și probleme cu simțurile gustului și mirosului.
    3) Sănătate mintală: anxietate, depresie, probleme de somn și abuz de substanțe.
    4) Metabolism: debut nou al diabetului, al obezității și colesterolul ridicat.
    5) Sistemul cardiovascular: boală coronariană acută, insuficiență cardiacă, palpitații cardiace și ritmuri cardiace neregulate.
    6) Sistem gastrointestinal: constipație, diaree și reflux acid.
    7) Rinichi: leziuni renale acute și boli renale cronice care pot, în cazuri severe, să necesite dializă.
    8) Dereglarea coagulării: cheaguri de sânge în picioare și plămâni.
    9) Piele: erupții cutanate și căderea părului.
    10) Sistemul musculo-scheletic: dureri articulare și slăbiciune musculară.
    11) Sănătate generală: stare de rău, oboseală și anemie.

Infinit mai grav decât la gripă

Deși niciun supraviețuitor nu a suferit toate aceste probleme simultan, mulți au dezvoltat un grup de mai multe probleme care au un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții.

Dintre pacienții spitalizați, cei care au avut COVID-19 s-au descurcat considerabil mai rău decât cei care au avut gripă, potrivit analizei. Supraviețuitorii COVID-19 au avut un risc crescut de deces cu 50% comparativ cu supraviețuitorii gripei, cu aproximativ 29 de decese în exces la 1.000 de pacienți la șase luni. Supraviețuitorii COVID-19 au avut, de asemenea, un risc substanțial mai mare de probleme medicale pe termen lung.

„În comparație cu gripa, COVID-19 a arătat sarcina remarcabil mai mare de boală, atât în ceea ce privește amploarea riscului, cât și amploarea implicării sistemului de organe”, a spus dr. Al-Aly. „COVID-19 lung este mai mult decât un sindrom postviral tipic. Mărimea riscului de boală și de deces și gradul de implicare a sistemului de organe este mult mai mare decât ceea ce vedem cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa”, a subliniat acesta. 

În plus, cercetătorii au descoperit că riscurile asupra sănătății cauzate de supraviețuirea COVID-19 au crescut odată cu severitatea bolii, pacienții spitalizați care au necesitat terapie intensivă fiind cu cel mai mare risc de complicații COVID-19 lung și de deces.

„Unele dintre aceste probleme se pot ameliora cu timpul - de exemplu, dificultăți de respirație și tuse se pot îmbunătăți - dar unele probleme se pot agrava”, a adăugat dr Al-Aly. „Vom continua să urmărim acești pacienți pentru a ne ajuta să înțelegem impactul continuu al virusului dincolo de primele șase luni de la infecție. A trecut doar puțin peste un an din această pandemie, deci pot exista consecințe ale COVID-19 lung care nu sunt încă vizibile”, a avertizat cercetătorul.

În viitoarele analize ale acelorași seturi de date, Al-Aly și colegii săi intenționează, de asemenea, să analizeze dacă pacienții au avut o diferență diferită în funcție de vârstă, rasă și sex, pentru a obține o înțelegere mai profundă a riscului de deces la persoanele cu COVID-19 lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel