Supraviețuitoarele cancerului de sân prezintă un risc semnificativ de a dezvolta noi tipuri de cancer. Cele mai întâlnite cancere apărute

Cancer san - Foto: Freepik @syda_productions
Cancer san - Foto: Freepik @syda_productions

Un nou studiu arată că supraviețuitoarele cancerului de sân prezintă un risc semnificativ de a dezvolta noi tipuri de cancer.

Un nou studiu realizat de experții de la Universitatea din Cambridge a atras atenția asupra unui pericol semnificativ pentru supraviețuitorii cancerului de sân: riscul de a dezvolta complet alte tipuri de cancer în alte părți ale corpului.

Cercetările au avertizat că, în timp ce factorii genetici joacă un rol în creșterea riscului de a dezvolta alte tipuri de cancer, proveniența din medii defavorizate, obezitatea și consumul excesiv de alcool sunt, de asemenea, susceptibile să joace un rol.

Studiul, publicat în Lancet Regional Health - Europe a examinat datele a aproape 600.000 de persoane din Anglia și a calculat riscurile. Rezultatele au relevat că femeile care supraviețuiesc cancerului de sân au de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer în celălalt sân sănătos în comparație cu populația generală.

În plus, ele sunt expuse unui risc crescut cu 87% de a dezvolta cancer endometrial, cu 58% mai mare de a dezvolta leucemie meloidă și au un risc crescut cu 25% de a dezvolta cancer ovarian.

Studiul a constatat, de asemenea, că femeile diagnosticate cu cancer de sân sub vârsta de 50 de ani au fost cu 86% mai susceptibile să dezvolte un al doilea cancer nou în comparație cu populația generală de aceeași vârstă, în timp ce femeile diagnosticate după vârsta de 50 de ani au avut un risc mai mare cu 17%.

Cercetătorii au explicat că mutațiile genetice moștenite defectuoase BRCA1 și BRCA2, care sunt deja cunoscute pentru a crește riscul de cancer de sân precoce și cancer ovarian, oferă o explicație parțială pentru acest lucru.

De asemenea, studiul a constatat că femeile provenite din medii defavorizate au avut un risc cu 35% mai mare de a dezvolta un alt cancer în comparație cu femeile din cele mai bogate medii.

Femeile cu venituri mai mici au prezentat un risc crescut de cancer pulmonar, renal, de cap și gât, de vezică, esofagian și gastric.

Studiul a utilizat un set de date pentru înregistrarea cancerului pentru mai mult de 580.000 de femei și peste 3.500 de bărbați diagnosticați între 1995 și 2019.

Managerul principal al inteligenței cancerului din Cancer Researcs UK, Katrina Brown, a declarat: Acest studiu ne arată că riscul de a dezvolta al doilea cancer primar este mai mare la persoanele care au avut cancer de sân și acest lucru poate diferi în funcție de mediul socio-economic al cuiva, potrivit The Independent.

Dar este nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege ce determină această diferență și cum abordăm aceste inegalități de sănătate".

Profesorul Antonis Antoniou, autor principal al studiului, a declarat că: "Acesta este cel mai mare studiu realizat până acum pentru a examina riscul la supraviețuitorii de cancer de sân de a dezvolta un al doilea cancer".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel