Suprataxarea distruge investițiile producătorilor de medicamente din România. Dan Zaharescu (ARPIM): Aceste taxe sunt o sursă de venit pentru sistemul sanitar

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @roman-
Foto: Freepik @roman-

Industria farmaceutică din România este suprataxată, iar în prezent, niciun partid nu a luat în considerare eliminarea acestor taxe. Dan Zaharescu, director ARPIM, avertizează că lipsa reformelor fiscale descurajează investițiile și cere un dialog mai deschis între autorități și producătorii de medicamente, în contextul unei politici sanitare stagnante.

În România, industria farmaceutică este supusă unui sistem de taxare specific, care include taxa clawback. Aceasta este o contribuție impusă producătorilor de medicamente pentru a acoperi depășirile bugetare ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, destinate medicamentelor compensate.

Pe lângă taxa clawback, companiile farmaceutice din România sunt supuse impozitului pe profit, TVA și altor contribuții specifice mediului de afaceri.

Este esențial ca aceste companii să fie la curent cu modificările legislative și fiscale pentru a asigura conformitatea și pentru a minimiza riscurile financiare.

Dan Zaharescu a subliniat că, în prezent, niciun partid politic nu intenționează să elimine taxele impuse industriei farmaceutice, acestea fiind considerate o sursă semnificativă de venit pentru sistemul sanitar.

Totuși, suprataxarea industriei are un efect negativ asupra investițiilor producătorilor de medicamente în România.

"Până în acest moment, niciun partid politic nu ia în considerare eliminarea acestor taxe. Din contră, se consideră că aceste taxe sunt o sursă de venit importantă pentru sistemul sanitar.

Deci, pentru moment, ele sunt încă în funcțiune.

Pe de altă parte, este important de înțeles și unele partide au înțeles, că o suprataxare a industriei farmaceutice duce la scăderea dramatică a investițiilor producătorilor de medicamente în România.

De aceea sunt discuții despre găsirea unor soluții pentru ca din taxele care sunt plătite să poate să fie deduse anumite sume care sunt investite în România, investiții în studii clinice sau în diverse parteneriate de cercetare - dezvoltare.

Dar lucrurile acestea sunt într-o fază incipientă încă.

La nivel guvernamental a fost semnat un memorandum între Ministerul Economiei și Ministerul Sănătății, tocmai pentru a deschide porțile dialogului cu industria farmaceutică în vederea stimulării investițiilor în România, dar deocamdată discuțiile sunt într-o fază incipientă. Până la alegeri e imposibil să se ajungă la o concluzie sau să facem niște pași mai departe.

Probabil după ce se va finaliza procesul electoral și vom avea un nou Guvern, sperăm că noul Guvern să fie deschis dialogului cu industria farmaceutică și să putem să continuăm pașii pe care i-am început în actuala guvernare.

Programele electorale sunt doar mențiuni generale. Prea puține sunt cele referitoare la taxarea propriu-zisă", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel