Supradozajul de paracetamol este tot mai frecvent în condițiile pandemiei, când foarte multe persoane afectate încearcă să gestioneze simptomele infecției Covid-19. Medicul Vasi Rădulescu a vorbit, pe blogul personal, despre o nouă modalitate de a trata supradozajul de paracetamol.
Iată ce spune el:
„Prin direcționarea daunelor pe care paracetamolul le provoacă ficatului, oamenii de știință au găsit o nouă modalitate de a trata supradozajul de paracetamol.
Actuala pandemie de coronavirus înseamnă că mulți dintre noi vor cumpăra – sau vor încerca să cumpere – paracetamol pentru a profita de controlul eficient al durerii și al febrei. Doza obișnuită pentru adulți este de două comprimate de 500 mg, de până la 4 ori în 24 de ore. Orice depășire a 4g/zi este definită ca supradozaj, ceea ce se întâmplă, din păcate, mult prea frecvent. De fapt, supradozajul de paracetamol este principala cauză de afectare a ficatului în Europa și SUA. În fiecare an, 80.000 de persoane sunt spitalizate ca urmare directă a consumului acestui medicament.
În doze normale, paracetamolul este descompus în siguranță de către celulele din ficat. Acestea sunt în mod normal protejate, deoarece degradează un metabolit toxic numit NAPQI, de către molecule antioxidante precum glutationul chimic. Acest lucru ajută la protejarea celulelor hepatice împotriva deteriorării în timp ce are loc acest proces de descompunere.
Dar în situații de supradozaj aceste apărări chimice sunt copleșite, ceea ce duce la distrugerea a milioane de celule hepatice afectate. Iar dacă aceste daune sunt prea extinse, capacitatea ficatului de a regenera și înlocui celulele lezate este copleșită, ceea ce duce la o insuficiență hepatică potențial fatală.
Tratamentul actual pentru supradozajul de paracetamol este o substanță chimică numită NAC – N-acetilcisteină, care ajută la refacerea scutului chimic de glutation al ficatului. Dar, deși acest lucru este destul de eficient, un grup de la Universitatea Chapel Hill din SUA a descoperit o nouă moleculă care poate combate în mod direct daunele induse de paracetamol. Această nouă terapie funcționează prin prevenirea daunelor provocate de NAPQI asupra celulelor hepatice. Acest lucru se realizează prin neutralizarea acțiunii inflamatorii a unei proteine eliberate de celulele hepatice otrăvite de paracetamol.
Șoarecii cărora li s-a administrat noul tratament la trei ore după ce au primit ceea ce în mod normal ar constitui o doză letală de paracetamol au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de leziuni hepatice decât cei cărora li s-a administrat tratamentul existent cu NAC.
Deși trebuie efectuate mai multe teste, echipa care a realizat noul tratament speră că acesta va ajuta pacienții care se prezintă târziu la spital după o supradoză potențial letală. Eficacitatea tratamentului actual depinde în mare măsură de faptul că pacienții sunt tratați în doar 8 ore. Noul agent ar putea câștiga mai mult timp.
“Ne-am putea imagina că acesta ar putea deveni parte a unei terapii duble în viitor, deoarece se știe că tratamentul actual este eficient”, a declarat cercetătorul clinician Christof Gaunt, comentând noile descoperiri. “Pentru că, la aceste momente timpurii, pare foarte eficient””, a explicat medicul pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.