„Suplimentele nutritive sunt considerate în mod obișnuit ca substanțe fără riscuri care pot îmbunătăți performanța. (...) Unele suplimente nutritive, inclusiv diverse extracte din plante și „naturale”, pot prezenta un risc grav pentru sănătate, iar sportivii pot chiar risca să încalce regulile anti-doping”, se arată în declarația lucrarea Societății Europene de Cardiologie (ESC) publicată astăzi în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă (link direct declarație).
„Aleții care folosesc suplimente de multe ori nu au cunoștințe cu privire la efectele acestora asupra performanței sportive și asupra sănătății generale”, continuă documentul. „Se raportează că majoritatea sportivilor primesc sfaturi nutriționale de la antrenori, colegi sportivi, membri ai familiei și prieteni, ceea ce înseamnă că sunt necesare intervenții educaționale mai ample, la o vârstă fragedă.”
Potrivit experților Societății Europene de Cardiologie (ESC), sportivii care folosesc suplimente nutritive trebuie să știe că:
- Un supliment natural nu este neapărat un supliment sigur.
- Utilizați produse de la producători consacrați cu standarde de calitate bune cunoscute.
- Sportivii sunt personal responsabili pentru orice substanțe pe care le consumă.
- Ignoranța nu este acceptată ca scuză în legătură cu un test antidoping pozitiv.
Documentul de poziție al ESC subliniază efectele nefaste cardiovasculare ale substanțelor dopante, ale medicamentelor cu și fără prescripție medicală (rețetă), ale suplimentelor legale pentru creșterea performanței și ale medicamentelor experimentale.
Dopajul se referă strict la utilizarea unei substanțe sau a unei metode care este potențial periculoasă pentru sănătatea sportivilor sau care este capabilă să le îmbunătățească performanța. Ca să luăm un exemplu, numărul deceselor în rândul sportivilor care se dopează cu steroizii androgeni anabolizanți este de 6-20 de ori mai mare decât cel din rândul sportivii „curați” și aproximativ 30% dintre aceste decese pot fi atribuite cauzelor cardiovasculare.
Agenția Mondială Antidoping (WADA) are o listă de medicamente interzise, dar suplimentele nutritive nu sunt incluse în ea, deoarece multe sunt nereglementate și comercializate fără licență. Utilizarea suplimentelor legale de către sportivi variază între 40% și 100% în funcție de sport și nivelul competiției. Menite să sporească performanța și să ofere un avantaj competitiv, suplimentele legale includ cofeină, creatină, băuturi energizante/geluri/batoane, suc de sfeclă roșie și proteine.
„Cofeina este un prim exemplu de substanță naturală care este considerată sigură”, arată dr. Paolo Emilio Adami de la World Athletics, organismul global de conducere pentru atletism, care este principalul autor al declarației ESC. „În timp ce cofeina îmbunătățește performanța, în special capacitatea aerobă la sportivii de anduranță, abuzul acesteia poate duce la ritm cardiac rapid (tahicardie), tulburări de ritm cardiac (aritmii), hipertensiune arterială și, în unele cazuri, moarte cardiacă subită.”
„Filozofia „cu cât e mai multă cu atât e mai bună”, atunci când este aplicată consumului de cofeină în sport, poate duce la efecte secundare care depășesc beneficiile de performanță”, se arată în lucrare.
Mulți sportivi de performanță consumă zilnic o combinație de suplimente, iar documentul ESC atrage atenția că „din păcate, este o practică comună ca sportivii să ignore recomandările de dozare și să utilizeze mai multe medicamente simultan.” Sportivii ar trebui să fie conștienți de faptul că utilizarea suplimentelor alimentare îi expune riscului de a ingera substanțe interzise, deoarece acestea sunt reglementate ca ingrediente alimentare și nu sunt supuse standardelor riguroase de siguranță ale produselor farmaceutice.
Experții ESC avertizează că dorința și consimțământul sportivilor de a folosi medicamente experimentale care nu s-a dovedit că sunt sigure de administrat la oameni sunt potențial chiar mai riscante decât utilizarea steroizilor sau a altor medicamente interzise.
Utilizarea modulatorilor sau peptidelor selective ale receptorilor de androgeni „aduc un risc substanțial cu consecințe dăunătoare asupra sănătății pe termen lung, care sunt de obicei subestimate de către promotorii lor”, se arată în lucrare.
De asemenea, subliniază experții ESC, dopajul genetic pentru îmbunătățirea forței, reducerea durerii și repararea țesuturilor are „riscuri crescute pentru sănătate” și „constituie o mare amenințare și o îngrijorare majoră cu privire la viitorul manipulării performanței umane”.
„În multe cazuri, sportivii folosesc un amestec sau un cocktail de substanțe pentru a-și îmbunătăți performanța, iar interacțiunea dintre ele poate fi, de asemenea, extrem de periculoasă. Toate substanțele dopante sunt riscante și utilizarea lor ca medicamente ar trebui permisă numai atunci când este prescrisă de un medic pentru a trata o afecțiune, când nu sunt disponibile alternative terapeutice și în conformitate cu cerințele de exceptare pentru utilizare terapeutică. Pe baza dozei, a duratei de utilizare și interacțiunea cu alte substanțe, consecințele acestor substanțe asupra sănătății pot varia și în unele cazuri pot fi letale. Din punct de vedere cardiovascular, acestea pot provoca moarte subită cardiacă și aritmii, ateroscleroză și atac de cord, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și cheaguri de sânge”, a mai arătat Dr. Adami.
Specialistul atrage atenția că niciun fel de supliment alimentar nu ar trebui luat după ureche.
„Sportivii ar trebui să fie conștienți de faptul că suplimentele și substanțele naturale nu sunt neapărat sigure și ar trebui folosite numai dacă sunt recomandate de nutriționiști profesioniști. Este fundamental să folosiți produse de la producători consacrați, cu standarde de calitate și aprobate la nivel internațional. (...) Sportivii sunt întotdeauna personal responsabili pentru orice substanțe pe care le consumă. Ignoranța nu este acceptată ca scuză la un test antidoping pozitiv. La cei cu boli cardiovasculare stabilite, un medic sportiv sau un cardiolog sportiv ar trebui să fie întotdeauna consultat înainte de a utiliza orice ajutor de performanță sau supliment”, a conchis dr. Adami.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.