Nivelul scăzut de vitamina D din sânge poate fi asociat cu un risc mai mare de a dezvolta unele tipuri de cancer, indică un studiu publicat de BMJ, citat de Harvard Health Publishing. Cu toate acestea, luarea suplimentară a vitaminei D pentru a ridica nivelul normal nu pare să ofere o protecție mai mare.
Vitamina D este produsă de piele la expunerea la lumina soarelui și poate fi obținută și din alimente îmbogățite cu această vitamin, cum ar fi cerealele sau laptele, precum și din suplimente.
Cercetătorii au analizat date din Studiul Prospectiv realziat cu ajutprul Centrului de Sănătate Publică din Japonia, care a implicat 33.736 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Oamenii au dat probe de sânge și au fost clasificate în patru grupe, variind de la cele mai scăzute la cele mai înalte niveluri de vitamina D. Ei au fost monitprizați în medie timp de 16 ani, timp în care au fost înregistrate 3.301 de noi cazuri de cancer, printre participanți.
Nivelul ridicat al vitaminei D, risc mai mic de cancer
După ajustarea a câțiva factori de risc pentru cancer, cum ar fi vârsta, greutatea, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool și factorii alimentari, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de vitamina D au fost asociate cu un risc relativ scăzut de cancer cu 20%, atât la femei, cât și la bărbați, comparativ cu persoanele care aveau nivelurile scăzute ale vitaminei D.
Nivelurile mai ridicate de vitamina D păreau să ofere cele mai bune beneficii pentru reducerea riscului de cancer la ficat, în special pentru bărbați.
Cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între nivelurile ridicate de vitamina D și cancerul pulmonar sau de prostată.
Nu este clar modul în care vitamina D poate reduce riscul de cancer, dar anumiți factori pot explica asocierea. De exemplu, cercetările anterioare au indicat că vitamina D are un efect antiinflamator și poate interfera cu celulele canceroase. De asemenea, persoanele care tind să trăiască mai mult în condiții de viață mai sănătoase petrec mai mult timp afara și, astfel, sunt expuse la lumina soarelui, generatoare de vitamina D.
Prea multă vitamina D, inutilă
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că există un plafon pentru influența vitaminei D asupra cancerului și că creșterea nivelului de vitamina D în sânge de peste 20 nanograme pe mililitru, și anume cantitatea considerată adecvată pentru oase și sănătatea generală, nu poate oferi beneficii suplimentare.
Studiul integral poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.