Suplimentele de turmeric și riscurile pentru ficat. Ce arată cercetările recente

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Suplimente de turmeric Foto: Freepik @rudoelena
Suplimente de turmeric Foto: Freepik @rudoelena

Un studiu recent a descoperit că suplimentele de turmeric, popularizate pentru beneficiile lor, pot provoca leziuni hepatice grave în unele cazuri.

Turmericul, un supliment alimentar popular datorită moleculei sale de curcumină, a fost legat de cazuri de leziuni hepatice. Un studiu recent publicat în The American Journal of Medicine a constatat că 10 cazuri de leziuni hepatice asociate turmericului au apărut în SUA între 2004 și 2022.

Studiul, care a examinat cazurile de leziuni hepatice asociate turmericului înregistrate de rețeaua DILIN (Drug-Induced Liver Injury Network) din SUA, toate după 2011, iar șase dintre acestea au avut loc începând cu 2017. Cinci pacienți au fost spitalizați, iar un pacient a murit de insuficiență hepatică acută.

Autorii au identificat un risc asociat cu administrarea împreună a suplimentelor de turmeric și piper negru. Jay Hoofnagle, autor al studiului și director al Filialei de Cercetare a Bolilor Hepatice din cadrul Diviziei de Boli Digestive și Nutriție, a declarat că popularitatea turmericului și neabsorbția acestuia drept condiment pot fi motivul pentru riscul crescut de boli hepatice.

Dr. Jay Hoofnagle a sugerat că produsele moderne din turmeric au fost modificate pentru a fi absorbite, ceea ce poate duce la creșterea riscurilor. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare și a precauției în utilizarea suplimentelor de turmeric.

Rezultatele studiului

Studiul a arătat că șapte din 10 persoane care au suferit leziuni hepatice în urma administrării de suplimente cu turmeric aveau o alelă specifică a antigenului leucocitar uman (HLA), HLA-B*35:01. Această alelă, care este prezentă de obicei în populație la o frecvență de 6-7%, joacă un rol în imunitate sau autoimunitate.

Cercetătorii, conduși de Dr. Hoofnagle, nu pot spune cu certitudine că toate cazurile au fost cauzate de turmeric, deoarece multe dintre persoane luau și alte medicamente la momentul respectiv.

Cu toate acestea, se pare că există un risc deosebit pentru persoanele cu alela HLA HLA-B*35:01, care necesită investigații suplimentare. Cercetătorii efectuează în prezent cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine alela și mecanismele din spatele riscului sporit de leziuni hepatice observat.

Citește și: Riscul de Parkinson, dublat la persoanele cu anxietate după 50 de ani. Legătura neașteptată dintre anxietate și Parkinson

Foto: Freepik @EyeEm

Fenolii din plante din curcumina pot fi de vină

Curcumina, un compus fenolic, a fost asociată cu leziuni hepatice la anumite persoane datorită proprietăților sale bioactive. Cercetările au arătat că persoanele purtătoare ale unei variante genetice sunt mai susceptibile de a suferi leziuni hepatice după utilizarea Polygonum multiflorum, o plantă originară din China și utilizată în medicina tradițională chineză.

Suplimentele de ceai verde, în special suplimentele pentru pierderea în greutate, au fost, de asemenea, asociate cu leziuni hepatice. Studiul a examinat turmericul sub formă de supliment și adăugarea de piperină, care a îmbunătățit biodisponibilitatea. Ficatul este agentul de securitate al organismului, iar suplimentele își fac prima oprire acolo, absorbind cea mai mare parte din energia necesară organismului pentru a le descompune, detoxifia și a le permite să intre sau să iasă.

Ficatul este gardianul din organism și se estimează că aproximativ 1 din 3 persoane suferă în prezent de boală hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice. Dacă ficatul nu se poate detoxifia eficient, este mai probabil să sufere leziuni.

Vezi și: Schimbările de dispoziție și diabetul. Efectele stresului asupra nivelului de zahăr din sânge

Importanța alegerii dozei corecte

Suplimentele cu turmeric, în ciuda utilizării lor în medicina indiană de mii de ani, nu sunt la fel de sigure ca cele utilizate în alimentație, potrivit lui Jay Hoofnagle. În timp ce turmericul a fost utilizat în medicina indiană pentru probleme digestive, există o diferență între utilizarea condimentului într-o masă și administrarea zilnică a unui gram întreg într-o capsulă.

Dr. Hoofnagle susține că abordarea occidentală a medicamentelor tradiționale, în care doza mai mare este considerată mai bună, nu este adevărată în biologie. Acesta subliniază, de asemenea, că FDA nu reglementează medicamentele pe bază de plante, ceea ce creează complicații de reglementare.

Dr. Hoofnagle consideră că o componentă purificată administrată în doze mai mari este un medicament, iar odată modificată chimic sau extrasă, aceasta nu mai este un medicament tradițional. În opinia sa, odată ce ai de-a face cu medicamente tradiționale, nu mai ai de-a face cu ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel