Suplimentele de colostru, benefice pentru adulții de peste 50 de ani. Întăresc oasele, sistemul imunitar și mențin sănătatea metabolică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
colostru - FOTO: Freepik
colostru - FOTO: Freepik

Aceste suplimente sunt recomandate persoanelor de peste 50 de ani. Întăresc oasele, sistemul imunitar și reduc inflamația din organism.

Vezi și: Congresul de Îmbătrânire Activă, abordare integrată a îmbătrânirii în România. Alexandra Dobre: E un concept unic. Își propune să fie ca un ecosistem

Un nou tip de supliment câștigă popularitate: suplimentele de colostru. Colostrul este un lapte bogat în nutrienți produs de glandele mamare în perioada sarcinii. După naștere, acest lapte esențial furnizează imunoglobulina A (IgA), care ajută la protejarea nou-născutului împotriva infecțiilor și contribuie la dezvoltarea unui microbiom intestinal sănătos.

În prezent, colostrul provenit de la vaci este utilizat ca supliment pentru a sprijini sănătatea intestinală și sistemul imunitar la adulții mai în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, celulele suferă deteriorări, ceea ce poate conduce la inflamație cronică.

Conform unei reviziuni din 2024 publicat în Nutrients, suplimentele de colostru ar putea ajuta la reducerea markerilor inflamației, care sunt asociați cu diverse afecțiuni legate de vârstă, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

De asemenea, aceste suplimente sunt considerate promițătoare pentru îmbunătățirea forței osoase și musculare, aspecte care pot slăbi odată cu vârsta. Suplimentarea cu colostru ar putea sprijini recuperarea după leziuni și infecții, conform cercetărilor recente.

Vezi și: Remdesivir, tratamentul injectabil pentru COVID. Prof. dr. Simin Aysel Florescu: Administrarea se face în spitale

Suplimentele de colostru sprijină sistemul imunitar și sănătatea metabolică

Colostrul nu este doar mai bogat în proteine decât laptele matern matur, ci este și bogat în antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ care poate deteriora corpul.

Colostrul conține imunoglobuline și peptide, cum ar fi lactoperoxidaza, care au demonstrat proprietăți antiinflamatorii. Un studiu din 2023 publicat în Nutrients a încercat să determine dacă suplimentarea cu colostru ar putea îmbunătăți funcția imunitară a adulților mai în vârstă.

Timp de 12 săptămâni, 26 de persoane cu vârste între 50 și 69 de ani au consumat două porții de lapte praf degresat care conținea 150 de miligrame de imunoglobulină G (IgG), în timp ce alte 26 de persoane au consumat lapte praf degresat obișnuit.

Cei care au consumat suplimentul de colostru au observat reduceri semnificative ale markerilor inflamației în corpul lor. Suplimentarea cu colostru a influențat, de asemenea, modul în care corpul procesează grăsimile și aminoacizii, descoperind că laptele de colostru implică calea metabolică a glicerofosfolipidelor.

Glicerofosfolipidele sunt un tip de grăsime care menține integritatea membranelor celulare și reglează, de asemenea, răspunsul inflamator în corpul tău.

Un studiu din 2024 publicat în International Dairy Journal a avut un protocol și o dimensiune a studiului similare, descoperind că consumul de lapte de colostru timp de 12 săptămâni poate reduce indicele de masă corporală, circumferința șoldului, colesterolul și tensiunea arterială. De asemenea, colostrul a îmbunătățit memoria verbală.

Vezi și: COVID, infecție bianuală. Dr. Simin Aysel Florescu: Vom avea de două ori pe an. În sezonul rece, concomitent cu gripa

Suplimentele cu colostru - FOTO: Freepik@satura86

Suplimentele de colostru pot îmbunătăți forța și sănătatea oaselor

Sportivii de anduranță și culturiiștii au apelat la suplimentele de colostru pentru a-și îmbunătăți forța și performanța, dar adulții în vârstă pot beneficia și ei de potențialul de consolidare a forței oferit de laptele de colostru. Adulții în vârstă tind să își piardă forța musculară odată cu înaintarea în vârstă, iar oasele lor devin, de asemenea, mai susceptibile la fracturi.

Un studiu din 2014 publicat în International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a testat puterea suplimentării cu colostru în comparație cu pudra de proteine din zer. Persoanele cu o vârstă medie de 60 de ani au luat fie 38 de grame de proteine din zer, fie 60 de grame de supliment de colostru în fiecare zi timp de opt săptămâni.

De asemenea, au participat la un program de antrenament de forță care implica 12 exerciții de trei ori pe săptămână. Deși ambele grupuri au îmbunătățit forța la banca de presă, dimensiunea mușchilor, conținutul mineral al oaselor și funcția cognitivă, grupul care a consumat colostru a avut o îmbunătățire mai mare în ceea ce privește forța picioarelor și markerii pentru sănătatea oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel