Suplimente alimentare sau medicamente? Suplimentele alimentare sunt o importantă sursă de vitamine, minerale sau fibre. Numai că suplimentele alimentare nu tratează boli, atrage atenția Ministerul Sănătății.
Suplimentele alimentare vin în completarea dietei
Schimbările la nivelul situației socio-economice, precum și în stilurile de viață ale diferitelor grupe de populație au dus la nevoi nutriționale diferite și la schimbarea obiceiurilor alimentare. Astfel, consumatorii aleg să suplimenteze aportul anumitor nutrienţi prin suplimente alimentare.
Există o gamă largă de nutrienţi şi alte ingrediente care ar putea fi prezente în compoziţia suplimentelor alimentare, incluzând, dar fără a se limita la acestea: vitamine, minerale, aminoacizi, acizi graşi esenţiali, fibre şi diverse plante şi extracte vegetale.
”Suplimentele alimentare sunt produsele alimentare al căror scop este să completeze dieta normală și care sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic, separat sau în combinație, comercializate sub formă de doză, cum ar fi capsule, pastille, tablete, pilule și alte forme similar, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător și alte forme asemănătoare de prepate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici, măsurabile”, notează Ministerul Sănătății.
Vezi și: Alergiile de primăvară. Patru POMI care le declanșează
Suplimentele alimentarea nu tratează bolile
Suplimentele alimentare sunt produse alimentare al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi: capsule, pastile, comprimate, pilule sau alte forme similare, pachete de pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picurător şi alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici, măsurabile.
”Etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți. Nu se poate face comparație intre suplimentele alimentare și medicamente deoarece suplimentele alimentare sunt concentrate de nutrienți care mențin sau optimizează funcțiile fiziologice ale organismului pe când medicamentele au rolul de a preveni sau trata o afecțiune, un dezechilibru apărut în organism.
Suplimentele alimentare fac parte din categoria alimentelor și se adresează în general persoanelor sănătoase, în completarea unei diete sărace în anumiți nutrienți sau în stări fiziologice deosebite (ex. diete pentru sportivi)”, mai notează Ministerul Sănătății.
Piaţa medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare este, în România, în continuă dezvoltare. Trendul ascendent al vânzărilor înregistrate reflectă interesul privind întreţinerea sănătăţii pe termen lung şi grija faţă de sănătatea proprie şi a familiei.
Vezi și: Cele mai frecvente boli de care suferă românii. Fenomen și CIFRE îngrijorătoare în România
Ce sunt medicamentele?
Medicamentul reprezintă orice substanţă sau combinaţie de substanţe prezentată ca având proprietăţi de tratare sau prevenire a bolilor umane sau orice substanţă sau combinaţie de substanţe care poate fi folosită la om sau îi poate fi administrată fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcţiilor fiziologice prin exercitarea unei acţiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical.
La eliberarea autorizaţiilor de punere pe piaţă, Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România clasifică medicamentele în medicamente care se eliberează cu prescripţie medical și medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.