Suplimente alimentare: cele mai grave efecte secundare pe care le pot provoca

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Suplimente Foto: cottonbro, de la Pexels
Suplimente Foto: cottonbro, de la Pexels

Iată cele mai grave efecte secundare ale a 5 dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare. Aveți grijă înainte de a le lua.

Mai mult ca niciodată, oamenii consumă suplimente alimentare în speranța de a-și îmbunătăți sănătatea, imunitatea sau starea generală. Dar unele dintre cele mai populare suplimente pe care le luăm pentru a ne simți mai bine ne pot face să ne simțim mult mai rău și, în cazuri rare, pot avea de fapt efecte periculoase.

Iată cele mai grave efecte secundare ale a cinci suplimente cunoscute (toate alese din lista ConsumerLab din 2021 cu primele 30 de suplimente).

1 Proteină din zer

Efect secundar: diaree

Popularul supliment utilizat de cei care se antrenează poate fi greu de suportat pentru unii oameni. (Poate că nu este o surpriză, deoarece este derivat din lapte.) Reducerea proteinei din zer poate duce la unele efecte neplăcute gastrointestinale, inclusiv gaze, balonare, greață și diaree. Dacă zerul este prea dur pentru sistemul digestiv, o pudră de proteine ​​pe bază de plante ar putea fi o opțiune mai bună.

2 Vitamina D

Efect secundar: Toxicitate

Vitamina D a fost suplimentul numărul 1 achiziționat în 2020, conform datelor ConsumerLab. Și nu este de mirare: vitamina a atras multă publicitate în timpul pandemiei, începând cu rapoartele că multe persoane cu COVID sever aveau niveluri scăzute ale acesteia. Vitamina D este foarte bună pentru imunitate, dar nu exagerați. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că cantitățile în exces nu sunt excretate în urină, ci stocate în organism. Luarea prea multă poate determina acumularea de calciu în sânge, o afecțiune potențial gravă numită hipercalcemie. Este o întâmplare rară, dar un bun memento să luați suplimente numai conform instrucțiunilor.

3 Oțet de mere

Efect secundar: Pierderea smalțului dinților

Oțetul de mere este un supliment intens utilizat chiar acum, depășind colagenul și chiar proteinele din zer în sondajul ConsumerLab. Este disponibil sub formă de capsule și bomboane gumate, dar mulți oameni iau formula lichidă imediat din sticlă, adăugând-o în apă fierbinte, suc sau pur și simplu iau o lingură direct. Experții avertizează să nu faci asta prea des, deoarece este foarte acid și poate slăbi smalțul dinților, crescând riscul de carii. Amestecând-o în apă poate dilua acidul, iar dacă îl luați ca atare, așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a vă spăla pe dinți.

4 Semințe de chia

Efect secundar: sufocare

Semințele de chia sunt bogate în fibre, care pot îmbunătăți digestia și sănătatea intestinului. Odată ingerate, semințele se extind într-un gel gros. Din păcate, dacă semințele se extind în esofag, asta poate provoca sufocare și obstrucția căilor respiratorii. Luați întotdeauna semințe de chia cu multă apă.

5 Extract de ceai verde

Efect secundar: insuficiență hepatică

În ultimii ani au fost raportate mai multe leziuni hepatice și chiar insuficiență hepatică acută legate de suplimentele foarte concentrate cu extract de ceai verde. „Acesta poate conține reziduuri de solvenți, reziduuri de pesticide și alte impurități care pot provoca leziuni hepatice la persoanele susceptibile”, avertizează United States Pharmacoepia (USP). „Un compus specific din ceaiul verde, care este cel mai abundent (galat de epigalocatechină sau EGCG), poate satura ficatul, crescând potențialul de apariție a bolilor hepatice”. Dacă luați extract de ceai verde, faceți acest lucru numai conform instrucțiunilor și alegeți o marcă în care aveți încredere.

 

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel