Toată lumea știe că este necesară o dietă snătoasă și mișcare fizică pentru a avea o inimă sănătoasă. Uneori, oamenii încearcă si suplimente alimentare, însă specialiștii atrag atenția că aceste suplimente pot avea și efecte nedorite.
Dar, e bine de știut că, spre deosebire de medicamentele eliberate pe bază de rețetă, suplimentele sunt adesea vândute fără dovezi că funcționează sau sunt sigure. Nu există nicio modalitate de a ști ce este cu adevărat în pastile sau poțiuni, deoarece nicio autoritate din domeniul medical nu evaluează dacă fabricarea suplimentelor este de înaltă calitate, sau dacă pastilele sunt lipsite de impurități.
Iată trei suplimente despre care ar trebui să știți că pot prezenta riscuri cardiace.
Drojdie de orez roșu
Drojdia de orez roșu este obținut dintr-un tip de drojdie cultivată pe orez. Suplimentele conțin monacolin K, care este identic cu ingredientul activ din medicamentul care scade colesterolul lovastatină (Mevacor). Studii mici sugerează că astfel de suplimente cu cantități mari de monacolin K pot fi eficiente, ceea ce poate atrage persoanele incapabile să tolereze medicamentele cu statine.
Riscuri cardiace: Nu se cunoaște cât de mult monacolin K este în suplimente. „Unele produse au puțin sau niciunul dintre ingredientele active, iar altele au aceeași cantitate ca o doză mică pe bază de rețetă. Acest lucru ar putea fi bun dacă nu luați o statină, dar dacă o luați, ați putea obține o doză prea mare de medicamente, ceea ce poate provoca dureri musculare sau chiar o deteriorare musculară care poate pune viața în pericol, care poate deteriora alte sisteme ale corpului ", spune dr. Pieter Cohen, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School care studiază suplimentele alimentare, inclusiv drojdie de orez roșu.
L-arginină
L-arginina este un aminoacid și un element constitutiv al oxidului de azot, o moleculă care ajută la relaxarea și deschiderea vaselor de sânge. Suplimentele de L-arginină sunt comercializate ca o modalitate de a crește circulația, de a reduce tensiunea arterială și de a favoriza erecțiile.
Riscuri cardiace: persoanele cu boli de inimă ar trebui să evite L-arginina. Un studiu al efectului L-argininei asupra supraviețuitorilor infarctului a trebuit să fie oprit devreme după ce au murit șase persoane care au luat suplimentul. L-arginina poate scădea tensiunea arterială prea mult dacă luați deja medicamente pentru tratarea afecțiunii. Dacă luați medicamente pentru diluarea sângelui, poate crește riscul de sângerare. Și dacă luați inhibitori ai ECA, s-ar putea să vă crească nivelul de potasiu.
Suplimente de usturoi
Pastilele de usturoi promit scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Studiile sunt amestecate cu privire la efectele asupra colesterolului, indiferent dacă pilula conține usturoi proaspăt, usturoi pudrat uscat sau extract de usturoi îmbătrânit. Studii mici sugerează că suplimentele de usturoi pot scădea ușor tensiunea arterială.
Riscuri cardiace. Suplimentele cu usturoi pot crește nivelurile și efectele unor medicamente pentru sănătatea inimii, cum ar fi medicamentele pentru duluarea sângelui (care provoacă sângerări), medicamente care scad colesterolul (care provoacă leziuni musculare) și medicamente pentru tensiunea arterială (care provoacă scăderi periculoase ale tensiunii arteriale).
Ce se întâmplă dacă nu luați alte medicamente pentru inimă? „Nu știu nicio dovadă că administrarea suplimentelor de usturoi este mai bună pentru inima ta decât consumul de usturoi în alimente”, spune dr. Cohen.
Cele mai bune sfaturi
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice supliment suplimentar și asigurați-vă că întrebați dacă un supliment va interfera cu orice medicamente pe care le luați.
Dar suplimentele de calciu și sănătatea inimii?
Calciul este crucial pentru sănătatea inimii, oaselor, dentare, nervilor și a sângelui. Bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani au nevoie de 1.000 și 1.200 de miligrame (mg) pe zi. Cea mai bună modalitate de a obține calciul de care aveți nevoie este din alimente: produse lactate, legume verzi, suc de portocale fortificat cu calciu, sardine și somon conservate, migdale, tofu, dovlecei. Majoritatea oamenilor pot lua cel puțin 700 mg pe zi din alimente și reușesc să obțină chiar mai mult. Dacă luați o pastilă de calciu pentru a completa ceea ce obțineți în dietă, o pastilă cu doze mici (cum ar fi 500 mg) va fi suficientă pentru majoritatea oamenilor.
Suplimentele cu calciu au fost asociate în ultimii ani cu o potențială legătură cu bolile de inimă și atacul de cord.
Cu toate acestea, evaluările recente autoritare ale dovezilor (cum ar fi Fundația Națională pentru Osteoporoză și Societatea Americană de Cardiologie Preventivă) nu au găsit nicio relație între suplimentele de calciu și riscul de infarct, accident vascular cerebral sau moarte prematură.
Asta nu înseamnă că puteți lua cât de mult calciu doriți. Consumul prea mare poate duce la hipercalcemie, un nivel peste calciu normal în sânge care provoacă greață, vărsături, confuzie și alte simptome neurologice. Aportul excesiv de suplimente de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de boli de rinichi și cancer agresiv de prostată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.