"Sunt 6000-7000 de substanțe în fumul de țigară". Mihai Bundoi: Temperaturile ajung la 850-900 de grade. Arderea e problema

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
fumatul - FOTO: Freepik@master1305
fumatul - FOTO: Freepik@master1305

Fumatul tradițional eliberează în aer peste 6000-7000 de substanțe, multe dintre acestea dovedite a fi nocive pentru sănătatea umană, fiind legate de cancer. Philip Morris își dorește să se focuseze pe un viitor fără fum.

În ultimele decenii, cercetările asupra consumului de nicotină au evoluat considerabil, aducând în prim-plan alternative inovatoare în administrarea acestei substanțe. Dacă inițial fumatul a fost principalul mod de administrare, cu impacturi negative semnificative asupra sănătății, acum cercetătorii explorează tehnologii care să ofere o alternativă mai sigură și mai eficientă.

Arderea e problema

Mihai Bundoi, Head of Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News în cât timp ajunge nicotina în plămâni, dar și cu ce costuri. 

"Cel mai eficient mod de administrare a nicotinei este cel inhalator. Atunci, prin procesul de fumat, nicotina ajunge în plămâni. Cam în 15-20 de secunde ajunge la nivelul receptorilor specifici din creier. Cercetările științifice au arătat încă din anii 1950-1956 legătura directă dintre anumiți constituenți ai fumului de țigară și diverse boli pe care le asociem acestui obicei. 

S-a născut ideea de a separa administrarea de nicotină de ardere. În procesul de ardere a unei țigări, temperaturile ajung până la 850-900 de grade, ceea ce din punct de vedere fizico-chimic înseamnă niște procese în care substanța vegetală se transformă dramatic ajungând la o mixtură de particule solide și lichide cu un conținut de aproximativ 6000-7000 de substanțe. 

Dintre acestea, în jur de 100 sunt dovedite științific că au legătură cu diversele boli asociate fumatului", a explicat Mihai Bundoi, Head of Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România,  în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Revoluția tutunului, abordare inovatoare la țigările clasice. Mihai Bundoi: Este o dovadă de responsabilitate socială

De ce tutunul încălzit este mai benefic

Studiile recente au demonstrat că aceste dispozitive reduc emisiile de substanțe toxice cu până la 98%, comparativ cu țigările tradiționale. Printre cele mai notabile reduceri se numără eliminarea aproape completă a monoxidului de carbon, un gaz cu efecte nocive asupra sistemului respirator și cardiovascular.

"Tutunul încălzit înseamnă o distilare uscată a unei materii vegetale, adică o încălzire la o temperatură controlată de 250-300 de grade Celsius, sub punctul de aprindere a substanței vegetale, ceea ce duce la o evaporare, a unui aerosol care conține nicotina, dar nu mai conține majoritatea dintre substanțele degajate de ardere. 

Studiile noastre arată că emisiile sunt reduse între 90-95%, mergând până la 98% în ceea ce privește monoxidul de carbon ca și produs de ardere. Dacă nu arde, nu se degajă monoxidul de carbon",  mai spus Mihai Bundoi, Head of Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România,  în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel