Sughițul poate fi un simptom banal al unei afecțiuni cu potențial mortal. Cele mai recunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt enumerate în acronimul FAST, dar dr. Hera Kamdar a avertizat femeile cu privire la semnele mai subtile care pot fi trecute cu vederea.
Experții în sănătate au avertizat femeile cu privire la simptomele ușor de trecut cu vederea ale unui accident vascular cerebral, deoarece unele semne de avertizare mai puțin obișnuite ar putea indica o urgență medicală.
În timp ce majoritatea oamenilor recunosc vorbirea neclară și slăbiciunea feței ca simptome tipice de care trebuie să fim atenți, unele semne de accident vascular cerebral la femei sunt mai ușor de trecut cu vederea deoarece sunt mai subtile, potrivit Mirror.
Semnele timpurii ale AVC-ului
Vascularul neurolog Carolina Vivar de la Geisinger a explicat că multe din simptomele timpurii ale AVC-ului pot fi ușor trecute cu vederea.
”Ceea ce complică accidentele vasculare cerebrale la femei este că ele pot prezenta unele simptome neurologice neobișnuite, care înseamnă că pot interpreta semnele timpurii drept ceva mult mai puțin grav”, a spus dr. Carolina Vivar.
În Marea Britanie, aproximativ 100.000 de oameni suferă un accident vascular cerebral în fiecare an, iar aproape jumătate (45%) dintre accidentele vasculare cerebrale la femei apar după vârsta de 80 de ani, notează Asociația Accidentului Vascular Cerebral. Această afecțiune devastatoare este una dintre cele patru cauze principale de deces la femei în Marea Britanie.
Semnele subtile ale AVC-ului
Profesoara asistentă de neurologie, dr. Hera Kamdar de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat Ohio, a evidențiat cele șapte semne subtile ale unui accident vascular cerebral care pot afecta femeile. Acestea includ:
- Dureri de cap severe
- Slăbiciune generală
- Oboseală
- Dificultăți de respirație și dureri în piept
- Grețuri și vărsături
- Tulburare cognitivă
- Sughițuri
Este important să ne amintim simptomele principale ale accidentului vascular cerebral folosind acronimul FAST. NHS (Sistemul Național de Sănătate din Regatul Unit) explică mai detaliat astfel:
Față - fața poate să fie căzută pe o parte, persoana poate să nu poată zâmbi sau gura sau ochiul să i se fi închis
Brațe - persoana poate să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț
Vorbire - vorbirea lor poate să fie neclară sau balbaită, sau persoana poate să nu poată vorbi deloc, cu toate că pare să fie trează; pot avea, de asemenea, probleme în a înțelege ce le spui
Timp - este momentul să suni imediat numărul de urgență dacă observi oricare dintre aceste semne sau simptome
Sughițul, semn al AVC-ului
Oficialii medicali susțin că trebuie apelate serviciile de urgență dacă suspectați că aveți un AVC. Deși slăbiciunea pe o parte a corpului este un semn obișnuit, dr. Hera Kamdar susține că aceasta nu este neapărat limitată la o singură zonă la femei.
Un studiu din 2019 sugerează că femeile pot avea sughițuri când experimentează un accident vascular cerebral, deoarece este un semn de deteriorare a creierului în zone precum medulla oblongata, care controlează respirația, și cortexul supratentorial, care este implicat în controlul mișcării.
Nu înseamnă neapărat că ai un accident vascular cerebral dacă ai sughițuri sau o durere de cap severă, cu toate acestea, ar trebui să te îngrijorezi dacă simptomele îți fac dificilă orice activitate. Acest lucru poate include incapacitatea fizică de a te ridica din pat din cauza oboselii extreme. În ceea ce privește sughițurile, ar trebui să fii îngrijorat doar dacă îți provoacă dureri în gât sau sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi vărsăturile.
Factorii de risc pentru accidentele vasculare cerebrale la femei
Cercetătorii cred că hormonii afectează modul în care bărbații și femeile experimentează accidentul vascular cerebral în mod diferit. Expertul în boli metabolice și nutriție, dr. Adil Maqbool, de la Colegiul Medical Allama Iqbal din Pakistan, a declarat că estrogenul a fost demonstrat că are efecte antiinflamatorii și vasoprotectoare, ceea ce ar putea contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
”Cu toate acestea, este important de menționat că contraceptivele orale, care conțin forme sintetice de estrogen, au fost asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral în unele cazuri”, a spus dr. Adil Maqbool.
Contracepția orală și terapia cu hormoni (HRT) conțin ambele estrogen sintetic.
Cu toate acestea, cercetările din 2003 au arătat că aproximativ 8,5 din fiecare 100.000 de femei vor experimenta un accident vascular cerebral din cauza contraceptivelor. Neurologul dr. Eliza Miller de la NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center a spus că femeile cu factori de risc nu ar trebui să folosească contraceptive.
”Nu este vorba că oamenii nu ar trebui să folosească contraceptive, ci că persoanele cu alți factori de risc [pentru accident vascular cerebral] nu ar trebui să folosească acest tip de contraceptive”, a spus dr. Eliza Miller.
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ele produc mai puțin estrogen, ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de accident vascular cerebral pe măsură ce înaintează în vârstă, cu aproape jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale survenind la femeile de peste 80 de ani. Dr. Miller a subliniat că femeile tinere sunt, de asemenea, expuse la riscuri, deoarece sarcina poate tripla șansele de a suferi un accident vascular cerebral.
Acest lucru a fost legat de pre-eclampsie, care este o afecțiune a tensiunii arteriale care apare la fiecare una din 25 de sarcini în Marea Britanie, subliniază Fundația Britanică a Inimii. Simptomele pre-eclampsiei pot include dureri de cap severe, probleme de vedere și umflarea feței, a mâinilor sau a picioarelor.
Cei care experimentează cheaguri de sânge în timpul sarcinii se confruntă și ei cu un risc crescut al acestei urgențe medicale. NHS a mai evidențiat și alte simptome de care să ții cont, care includ:
- Paralizie completă a unei părți a corpului
- Pierderea bruscă sau încețoșată a vederii
- A fi sau a te simți rău
- Amețeală
- Confuzie
- Dificultăți în a înțelege ceea ce spun alții
- Probleme cu echilibrul și coordonarea
- Dificultăți în înghițire
- O durere de cap bruscă și foarte severă care rezultă într-o durere orbitoare, diferită de orice ai experimentat anterior
- Pierderea conștienței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.