Sucurile de fructe, periculoase. Georgiana Benea: Avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sucurile de fructe - FOTO: Freepick
sucurile de fructe - FOTO: Freepick

Sucurile de fructe pot fi dăunătoare pentru sănătate. Medicii ne sfătuiesc cum să le consumăm.

Sucurile de fructe sunt sănătoase, dacă sunt consumate fără zahăr. Georgiana Benea, expert în boli metabolice şi nutriţie, a explicat la Sfat de Sănătate de la Antena 3 când devin sucurile de fructe periculoase. Sucurile de fructe conțin multe calorii. 

„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe.

Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea. 

Vezi și: Buzele, indicator al sănătății. Semnele la care să fii atent, care-ți arată că ai cancer de piele

Recomandare: Consumați fructele ca atare

Specialiștii ne recomandă să consumăm fructele ca atare. 

„Fructele diferă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o au, de indicele glicemic. Gândiți-vă că într-un pahar de fresh de portocale avem trei, patru portocale. Este foarte ușor să-l consumăm, dar, dacă am consuma dintr-o dată, una câte una, ne este destul de dificil.

Mai bine să consumăm fructul ca atare, decât sucul din fructe. Într-un fresh de fructe, optați pentru fructe care sunt mai sărace în calorii și în carbohidrați. Cu cât diminuați numărul de fructe pe care le adăugați într-un fresh, cu atât aveți mai puține calorii și mai puțin zahăr. Puneți mai multe fructe şi automat crește și cantitatea de calorii și cantitatea de zahăr”, a mai explicat Georgiana Benea.

Vezi și: Sarcina cu risc crescut, ce trebuie să știe gravidele. Medic: Nașterea se poate complica prin hemoragii importante

Smoothie sau fresh. Care este diferența

Expertul în boli metabolice și nutriție a explicat care este diferența între un smoothie și un fresh. 

„Smoothie-urile sunt ideale într-o dietă și au un efect putermic, energizant. Ele trebuie consumate proaspete pentru că, în caz contrar, își pierd proprietățile nutritive. Este o băutură versatilă.

Poate fi alcătuită din diverse fructe și legume. Este de preferat să folosim smoothie-uri de legume și nu din fructe. Diferența dintre smoothie-uri şi fresh-uri de fructe este cantitatea de fibre. În smoothie avem și partea de pulpă și de coajă.

Pentru a putea prepara un smoothie, putem folosi legume sau verdețuri, precum spanac, castravete, țelină, salată, pătrunjel. Ingredientul lichid poate fi un lapte degresat sau semi-degresat, lapte de migdale, de ovăz, chefir, apă de cocos sau pur și simplu apă. Ca și fructe, puteți opta pentru fructe de pădure afine, mure, mere, ananas, fructe înghețate, kiwi sau semințe.

În cazul îndulcitorilor, este recomandat să evităm adaosul de îndulcitori, dar se poate adăuga siropul de agave. Nu crește glicemia la fel de rapid precum zahărul. O altă alternativă poate şi mierea”, a mai explicat Georgiana Benea. 

Vezi și: Alimentele care te feresc de radiațiile UV. Ce să mănânci în această perioadă

TOP băuturi de care să NU te atingi pe caniculă. Dr. Bilic: Nu sunt nici răcoritoare, nici tonice

"Când afară e cald, nu trebuie băut nici prea rece nici prea cald.

Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură - deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.

Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură.

Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune - deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel