Sucurile de fructe, impact asupra microbiomului și sănătății orale. Sunt asociate cu riscul de inflamație și dezechilibre bacteriene

Monika Baciu |
Data publicării:
sucurile de fructe - FOTO: Freepik@imrandk
sucurile de fructe - FOTO: Freepik@imrandk

Băutura sănătoasă care îți distruge stomacul și colonul. Provoacă inflamație și dezechilibru bacterian

Vezi și: COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct

Dietele pe bază de sucuri sunt adesea promovate ca soluții rapide pentru detoxifiere și sănătate digestivă, însă un nou studiu sugerează că acestea pot avea efecte neașteptate asupra microbiomului. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit că doar trei zile de consum exclusiv de sucuri pot provoca dezechilibre bacteriene în cavitatea orală și intestin, favorizând inflamația și scăderea bacteriilor benefice.

Modificări rapide în microbiomul oral

Cercetarea, publicată în jurnalul Nutrients, arată că doar trei zile de dietă bazată exclusiv pe sucuri pot determina schimbări semnificative în compoziția bacteriană din gură. Potrivit autorilor, consumul ridicat de sucuri, care elimină mare parte din fibrele alimentare, favorizează creșterea unor specii bacteriene asociate inflamației și scăderea celor benefice.

"Majoritatea oamenilor consideră că sucurile sunt o metodă sănătoasă de detoxifiere, dar acest studiu oferă o perspectivă diferită. Consumul ridicat de suc, fără aport de fibre, poate duce la dezechilibre ale microbiomului, cu potențiale efecte negative asupra sănătății intestinale", explică Dr. Melinda Ring, autoare principală a studiului și director al Osher Center for Integrative Health de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine.

Vezi și: Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

Efecte asupra microbiomului intestinal

Deși bacteriile intestinale s-au dovedit mai rezistente la schimbările alimentare pe termen scurt, cercetătorii au observat o creștere a unor specii asociate inflamației și permeabilității intestinale crescute, cunoscută sub numele de "intestin permeabil" (leaky gut). De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale unor bacterii legate, în studii anterioare, de declinul cognitiv.

În schimb, faza de eliminare premergătoare dietei – care presupunea consumul exclusiv de alimente vegetale integrale, fără produse procesate, alcool sau cofeină – a determinat o creștere a bacteriilor benefice, responsabile de producerea unor compuși esențiali pentru sănătatea digestivă.

Sucurile de fructe - FOTO: Freepik@rorozoa

Sucuri vs. alimente integrale

Unul dintre motivele acestor schimbări microbiologice este eliminarea fibrelor insolubile în timpul procesului de stoarcere. Aceste fibre sunt esențiale pentru hrănirea bacteriilor benefice din intestin, explică autorii studiului.

"Dacă iubești sucurile, ia în considerare varianta de a blendui fructele și legumele, pentru a păstra fibrele, sau consumă sucuri alături de alimente întregi pentru a echilibra impactul asupra microbiomului", recomandă Dr. Ring.

Vezi și: Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată

Cum s-a desfășurat studiul

Cercetătorii au recrutat 14 adulți sănătoși, cu vârste între 18 și 35 de ani, împărțiți în trei grupuri: unul care a urmat o cură exclusivă cu sucuri, altul care a combinat sucurile cu alimente obișnuite și un al treilea grup care a consumat doar alimente vegetale integrale.

Pentru a monitoriza efectele dietei, oamenii de știință au colectat probe biologice din salivă, mucoasa bucală și scaun în patru momente diferite: înainte de studiu, după dieta de eliminare, imediat după cele trei zile de regim și două săptămâni mai târziu.

Vezi și: Apa, contaminată cu PFAS. Legătura cu bolile metabolice, endocrine și oncologice

Limitările studiului

Deși modificările observate în microbiomul oral au fost semnificative, majoritatea efectelor s-au estompat după revenirea participanților la dietele lor obișnuite. Totuși, cercetătorii avertizează că studiul a avut un număr mic de participanți și o durată scurtă, ceea ce înseamnă că sunt necesare cercetări mai ample pentru a confirma impactul pe termen lung.

"Aceste rezultate sugerează că sucurile nu oferă toate beneficiile promise și că pot afecta negativ echilibrul bacterian din organism", concluzionează cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel