Jamu este o băutură medicinală antiinflamatoare tradițională din plante din Indonezia, dar pe care le putem găsi în comerț în toată lumea. Rețeta simplă are doar câteva ingrediente: turmeric și ghimbir, fierte și amestecate, apoi este îndulcit cu puțină miere și acrit cu pastă de tamarind și suc de lămâie.
Trucuri pentru a prepara băutura
Rețeta de Jamu este ușor picantă. Dacă nu vă place la fel de mult condiment, reduceți ghimbirul la jumătate și creșteți cantitatea de turmeric cu jumătate.
Dacă vă place sucul Jamu mai dulce, puteți adăuga mai multă miere.
Dacă vrei să obțineți un suc de culoare galben-aurie, omiteți pasta de tamarind și adăugați mai mult suc, fie sucul de lămâie, fie cel de lime funcționează.
Sucul final de Jamu după strecurare va avea în continuare o consistență mai solidă, dată de ghimbir și turmeric, care plutesc.
Beneficiile consumului de Jamu
Jamu nu numai că are un gust bun, dar oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate: întinerește și repară celulele hepatice (turmeric), efect anticancer (ghimbir), ajută la digestie (tamarind), purifică sângele (turmeric, ghimbir și tamarind).
Beneficiile antiinflamatorii ale turmericului sunt asigurate de antioxidantul numit curcumină. Pentru o mai bună absorbție î organism, iată câteva mici trucuri:
Încălziți băutura
Adăugați puțina grăsime (ulei de cocos/lapte, unt, ulei de măsline, smântână etc..
Adăugați puțin piper negru
Jamu nu este făcut în mod tradițional cu aceste ingrediente, dar vă puteți crește șansele de a obține beneficii dacă adăugați puțină grăsime sau piper negru.
Cantitățile necesare pentru prepararea sucului Jamu
100 grame tamarind
100 de grame de turmeric
20 de grame de ghimbir
1 litru de apă de izvor
100 grame zahar brut (opțional)
100 grame zahăr de palmier (opțional)
1 lingura suc de lămâie/lime (opțional)
Instrucțiuni:
Tăiați fin sau cubulețe rădăcinile de turmeric, tamarind și ghimbir. Mixați turmericul ras, tamarindul, rădăcinile de ghimbir și apa de izvor folosind blenderul electric. Turnați amestecul într-o oală și fierbeți timp de 10 minute la foc mic. Adăugați zahărul în această etapă. Scoateți Jamu de pe foc, strecurați și presați bine să se scurgă tot sucul. Se toarnă în sticle sau borcane de sticlă și se bea imediat. Puteți adăuga suc de lămâie sau lămâie pentru un plus. (Vezi AICI toată rețeta)
Poate fi păstrat în frigider câteva zile, până la o săptămână.
Ce gust are Jamu
Gustul de bază al Jamu este cel dat de turmeric și picant din cauza ghimbirului. Este un pic acru de la sucul de lime și, de asemenea, de la pasta de tamarind. Mierea îi poate îndulci dacă vă place puțin mai dulce.
Vezi mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.