Sucul de sfeclă, impact asupra tensiunii arteriale. Protejează inima

Monika Baciu |
Data publicării:
tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@Aman70
tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@Aman70

Această băutură aromată reduce tensiunea arterială și protejează inima. Previne AVC-ul.

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru multe probleme de sănătate periculoase, inclusiv bolile de inimă. Acest lucru înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult decât de obicei pentru a pompa sângele prin corpul tău.

Aceasta pune presiune suplimentară asupra inimii, vaselor de sânge și altor organe. Dacă nu este tratată, poate avea consecințe grave, iar tensiunea arterială ridicată este asociată cu urgențe medicale precum accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Ca multe alte afecțiuni, tensiunea arterială ridicată – cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială – poate fi cauzată de mai mulți factori de stil de viață, deși poate fi, de asemenea, genetică și legată de vârstă. Din fericire, dieta poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, așa cum a arătat cercetarea.

Și, conform unui studiu, un pahar pe zi dintr-o băutură roșie specifică ar putea face exact acest lucru.

Vezi și: Cartofii, asociați cu variațiile de tensiune arterială. Duc și la creșterea în greutate

Sucul de sfeclă reduce tensiunea arterială

Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit că consumul zilnic de suc de sfeclă roșie avea un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale.

Mai specific, au constatat că un pahar de 250 ml de suc de sfeclă roșie a dus la o scădere medie a tensiunii arteriale de aproximativ 8/4 mmHg. În contextul studiului, care a fost publicat în revista Hypertension, aceasta a însemnat că mulți dintre participanții la studiu și-au văzut nivelurile de tensiune arterială revenind într-un interval sigur.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece se crede că fiecare creștere de 2 mmHg a tensiunii arteriale crește probabilitatea de deces din cauza bolilor de inimă cu șapte procente și a accidentului vascular cerebral cu zece procente.

Vezi și: Apneea obstructivă în somn, afecțiunea care poate duce la AVC. Impactul semnificativ pe care îl are asupra sistemului cardiovascular

Suc de sfeclă - FOTO: Freepik@marinaghanis98

Nitrații dietetici reglează tensiunea arterială

Cercetătorii spun că beneficiile scăderii tensiunii arteriale ale sfeclei roșii provin din nivelurile ridicate de nitrați dietetici găsiți în plantă.

Alte alimente bogate în nitrați includ spanacul, rubarba, țelina, salata și cressonul. Autoarea principală a studiului, profesoara Amrita Ahluwalia, a explicat într-un comunicat al universității impactul pe care îl au bolile cardiovasculare.

"Bolile de inimă și ale vaselor de sânge – care pot cauza atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale – rămân cea mai mare cauză de deces la nivel mondial.

Cu toate acestea, spre deosebire de alte boli grave, avem norocul că putem face anumite schimbări de stil de viață care îmbunătățesc dramatic sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Această cercetare a dovedit că o doză zilnică de nitrați inorganici poate fi la fel de eficientă ca intervenția medicală în reducerea tensiunii arteriale și partea cea mai bună este că o putem obține din sfeclă roșie și alte legume cu frunze verzi", a explicat dr. Amrita Ahluwalia.

Vezi și: Testul care identifică zeci de tipuri de cancer. E nevoie de o unică recoltare. Rezultatele, în 10 zile

Dr. Shannon Amoils, consilier principal de cercetare la British Heart Foundation, care a finanțat studiul, a adăugat că sucul de sfeclă roșie a avut rezultate remarcabile în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale.

"Acest studiu interesant se bazează pe cercetări anterioare realizate de această echipă și constată că un pahar zilnic de suc de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune – chiar și la cele ale căror tensiune arterială ridicată nu era controlată de tratamentul medicamentos", a adăugat dr. Shannon Amoils.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel