În cadrul studiului publicat în numărul din iunie al revistei Food Science & Nutrition, 184 de bărbați și 297 de femei au consuma sucul de roșii nesărat cât de mult și-au dorit, timp de un an.
Au băut cât suc de roșii au vrut timp de un an
Participanții au fost examinați pentru markeri de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială, profilul lipidic și toleranța la glucoză, înainte și după perioada de studiu.
La sfârșitul studiului, tensiunea arterială la 94 de participanți care aveau pre - hipertensiune sau hipertensiune netratată a scăzut semnificativ: tensiunea arterială sistolică a scăzut de la o medie de 141,2 la 137,0 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică a scăzut de la o medie de 83,3 la 80,9 mmHg.
De asemenea, nivelurile de colesterol „rău" LDL la 125 de participanți cu colesterol ridicat au scăzut de la o medie de 155,0 la 149,9 mg / dl. Aceste efecte benefice au fost similare la bărbați și la femei, dar și la grupuri de vârstă diferite.
15,2 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare
„După câte știm noi, studiul actual este primul care investighează efectele consumului de suc de roșii sau produse de tomate asupra markerilor de risc pentru boli cardiovasculare pe parcursul unui an și pe o gamă largă de vârstă", au notat autorii.
Bolile cardiovasculare (CVD) constituie cea mai mare cauză a mortalității la nivel mondial și, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au fost responsabile pentru 15,2 milioane de decese globale (26,7%) în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.