Pătrunjelul, intrat în gastronomie în urmă cu trei secole, ca plantă aromatică, a fost multă vreme folosit ca plantă medicinală. Cel mai des, decoctul de pătrunjel se folosea ca diuretic, fiind uneori asociat cu fructe de chimion și boabe de ienupăr, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.
Fructele de pătrunjel sunt utilizate în afecțiunile renale și ale căilor urinale, în afecțiuni gastrointestinale, dar și ca stimulator al metabolismului.
Acțiunea diuretică puternică, dezvoltată de fructele de pătrunjel, se datorează efectului iritant/stimulant exercitat de uleiul volatil și de flavonoide asupra parenchimului renar. În cazul afecțiunilor gastrointestinale, produsul vegetal se utilizează drept carminativ. Apiolul și miristicina conținute de semințele de pătrunjel acționează spasmolitic și emenagog (excitant al fibrelor netede ale uterului), acesta fiind și explicația pentru utilizarea în medicina tradițională a fructelor de pătrunjel, iar mai apoi a preparatelor cu apiol, ca avortive. La fel ca și fructele de pătrunjel, și rădăcinile sunt diuretice, dar acțiunea acestora din urmă este mai slabă. Se indică în afecțiuni ale tractului urinar pentru efectul antidiuretic.
Ceaiul de pătrunjel se realizează dintr-un gram de produs vegetal, care se mărunțește în momentul utilizării, iar peste această pulbere se adaugă o cană de apă fierbinte și se lasă în contact pentru 5-10 minute. Se recomandă 2-3 ceaiuri pe zi.
Chiar și în cantități mici, pătrunjelul poate aduce beneficii mari datorită conținutului bogat de uleiuri esențiale, vitamine și antioxidanți.
Doar 8 linguri de pătrunjel uscat acoperă cantități mari de nutrienți importanți: 4% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) de magneziu, calciu, potasiu; 10% din DZR de fier; 12% din DZR de acid folic; 15% din DZR de vitamina A; 54% din DZR de vitamina C; 554% din DZR de vitamina K.
Pătrunjelul, proprietăți anticancerigene
Uleiurile volatile din conținut au beneficii asupra sistemului imunitar și au proprietăți anticancerigene și antitumorale.
De asemenea, pătrunjelul impresionează și prin concentrația sa ridicată de antioxidanți, mai precis de flavonoide.
Pătrunjelul se poate utiliza ca tratament pentru:
- Afecțiuni ale pielii
- Tulburări gastrointestinale
- Boli cardiace
- Boli renale
- Diabet
- Hipertensiune arterială.
Suc de pătrunjel cu lămâie, doza de vitamina C
Însă, pentru a beneficia de toate calitățile curative, este recomandat să consumăm pătrunjelul în stare crudă și proaspătă, sub formă de suc sau salată.
Suc de pătrunjel cu lămâie. Ingrediente, mod de preparare:
- 1 mână tulpini de pătrunjel cu frunze
- Jumătate lămâie
- Jumătate pahar cu apă
Pătrunjelul se spală bine, se rupe în bucăți și se mixează în blender. Se adaugă apa și zeama proaspătă de lămâie și se mixează până la omogenizare. Se consumă în porții mici, cel mult 100 ml/zi.
Contraindicații și precauții. Consumul excesiv poate afecta ciclul menstrual. A se evita de către femeile gravide și de către cei cu pietre la rinichi, gută sau alte afecțiuni vezicale sau renale.
Vezi și: Vitamina B12: ce rol are și ce BOLI previne
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.