Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sucul de merisoare - FOTO: Freepik
sucul de merisoare - FOTO: Freepik

Acest suc îți curăță arterele în profunzime. Previne ateroscleroza și, implicit problemele cardiovasculare. Scade trigliceridele și hipertensiunea.

Vezi și: Fastingul intermitent, soluție eficientă pentru arderea grăsimii abdominale. Susține și sănătatea metabolică

Arterele tale joacă un rol vital în circulația sângelui prin corp. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, ele pot deveni înfundate cu placă, o combinație de colesterol, grăsimi, calciu și alte substanțe. Acest lucru poate face ca arterele să se întărească, să-și piardă flexibilitatea și să funcționeze mai puțin eficient, crescând riscul problemelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Din fericire, consumul anumitor alimente și băuturi, cum ar fi sucul de merișoare, poate ajuta la menținerea sănătății arteriale. Cercetările au dezvăluit beneficii surprinzătoare legate de această băutură acrișoară, făcând-o un posibil aliat în menținerea arterelor clare și funcționale.

Vezi și: Chlamydia, impact asupra fertilității. Dr. Ciprian Cristescu: Influențează. Nu e factor favorizant pentru cancer

Sucul de merișoare - FOTO: Freepik@KamranAydinov

Studii

Un studiu din 2015, publicat în Journal of Nutrition, a examinat impactul sucului de merișoare asupra sănătății cardiovasculare. Participanții au consumat două doze de 240 de mililitri de suc de merișoare zilnic, timp de opt săptămâni.

La sfârșitul studiului, aceștia au prezentat niveluri mai scăzute de trigliceride și o scădere a tensiunii arteriale diastolice. În contrast, cei care au consumat un placebo nu au prezentat îmbunătățiri similare. Rezultatele sugerează că sucul de merișoare poate reduce riscul de probleme legate de arterele tale.

În mod similar, un studiu din 2021, publicat în Nutrients, a constatat că persoanele de vârstă mijlocie, supraponderale sau obeze și cu tensiune arterială crescută, care au consumat zilnic 500 de mililitri de suc de merișoare pe parcursul a opt săptămâni, au beneficiat de o reducere a tensiunii arteriale diastolice, deși modestă. Aceste rezultate subliniază potențialul sucului de merișoare de a sprijini sănătatea cardiovasculară.

Vezi și: Fibrele, esențiale pentru prevenirea cancerului. Au superputeri, potrivit unui studiu Stanford

Sucul de merișoare, compuși antioxidanți

Secretul proprietăților benefice ale merișoarelor pentru inimă se află în antocianinele lor — antioxidanți puternici care pot preveni formarea plăcii în pereții arteriali. Potrivit WebMD, acești antioxidanți protejează nu doar arterele, dar și califica merișoarele ca "alimente funcționale" adică alimente care oferă beneficii pentru sănătate dincolo de nutriția de bază.

Totuși, eficiența sucului de merișoare depinde de conținutul de antocianine. Un studiu din 2010, publicat în Journal of Nutrition, a explorat biodisponibilitatea acestor compuși în forma de suc, sugerând că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza optimă de produs pe bază de merișoare pentru beneficii cardiovasculare.

În ciuda variațiilor dintre soiurile de merișoare, cercetările susțin constant beneficiile cardiovasculare ale merișoarelor. O revizuire din 2024, publicată în Nutrients, a subliniat promisiunea acestora de a sprijini sănătatea inimii.

Alegând o marcă de suc de merișoare de calitate și integrând-o în rutina ta zilnică, este posibil să faci un pas proactiv spre menținerea arterelor tale sănătoase. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dozele exacte și efectele specifice soiurilor, consumul regulat de suc de merișoare rămâne o metodă simplă și potențial eficientă de a sprijini sistemul cardiovascular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel