Substanțele care ne vin din alimentație provoacă endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Am găsit pelvis înghețat la paciente de 20 de ani. Boala este mai agresivă

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Endometrioza - Foto: Freepik
Endometrioza - Foto: Freepik

Cauzele care provoacă endometrioză. Medicul Elvira Brătilă ne-a spus că boala nu numai că apare din ce în ce mai frecvent, dar apare în forme din ce în ce mai agresive.

Endometrioza este o boală complexă care afectează multe femei la nivel global, încă de la apariția primei menstruații și până la menopauză.

Vezi și: Endometrioza profundă: ce trebuie să știi. Dr. Elvira Brătilă, avertisment pentru paciente: Nu cresc în câteva luni, ele sunt formate cu ani în urmă

Medicii nu știu exact care sunt cauzele endometriozei. Unii experți cred că sângele menstrual care conține celule endometriale poate trece înapoi prin trompele uterine și în cavitatea pelviană, unde celulele se lipesc de organele dumneavoastră. Aceasta se numește menstruație retrogradă.

De asemenea, genele ar putea juca un rol important. Cercetările arată că aceasta tinde să se agraveze de la o generație la alta, potrivit WebMD.

Unele persoane cu endometrioză au și tulburări ale sistemului imunitar. Dar medicii nu sunt siguri dacă există o legătură.

Foto: Freepik @vh-studio

"Când vorbim de cauze, aici este destul de complicat și de fiecare dată - și cred că toți colegii care se ocupă de această patologie încearcă să identifice cauzele care sunt sugerate, cum este dioxina sau diverse toxice din mediu. 

Atâta vreme cât pentru această boală avem teorii etiopatogenice care să încerce să explice, însă niciuna singură nu poate să stea în picioare explicând etiopatogenia acestei boli, este clar că mai avem nevoie de foarte multe cunoștințe în ceea ce privește a identifica cauzele endometriozei.

Însă un lucru este cert. Substanțele care ne vin și din alimentație și din tot ceea ce folosim din mediu, clar își pun amprenta asupra capacității de apărare a mediului peritoneal, asupra agresivității celulelor, semne la nivelul endometrului, astfel încât boala să apară nu numai din ce în ce mai frecvent, dar în forme din ce în ce mai agresive.

Am avut paciente la 20 de ani, până în 25 de ani, cu prima menstruație la 14 ani, în care găsești pelvis înghețat, afectarea rădăcinilor lombosacrate, noduli mari recto-sigmoidieni. Și atunci stai să te gândești care este cauza, de ce la o pacientă evoluează mai repede, de ce boala este mai agresivă", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab

Se consideră că mulți factori diferiți contribuie la apariția acestei afecțiuni. Potrivit OMS, în prezent, se consideră că endometrioza apare din cauza:

- Menstruației retrograde, care apare atunci când sângele menstrual care conține celule endometriale curge înapoi prin trompele uterine și ajunge în cavitatea pelviană în momentul în care sângele iese din corp prin colul uterin și vagin în timpul menstruației. Menstruația retrogradă poate duce la depunerea de celule de tip endometrial în afara uterului, unde se pot implanta și dezvolta.

- Metaplaziei celulare - este atunci când celulele trec de la o formă la alta. Celulele din afara uterului se transformă în celule asemănătoare endometrului și încep să crească.

- Celulele stem pot da naștere bolii, care apoi se răspândește în organism prin vasele sanguine și limfatice.

- Alți factori pot contribui, de asemenea, la creșterea sau persistența țesutului endometrial ectopic. De exemplu, se știe că endometrioza este dependentă de estrogen, care crește inflamația, creșterea și durerea asociate cu boala. Cu toate acestea, relația dintre estrogen și endometrioză este complexă, deoarece absența estrogenului nu înseamnă întotdeauna absența endometriozei.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel