Substanța din cosmetice, pastă de dinți și jucării care poate declanșa o inflamație intestinală. STUDIU-bombă!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu efectuat pe cobai, în laborator, demonstrează exact cum un antimicrobian larg folosit, găsit în multe articole de uz casnic, inclusiv unele paste de dinți, cosmetice, jucării, haine pentru sport și mii de alte produse, poate declanșa inflamația intestinală.

Un nou studiu leagă triclosanul, un antimicrobian larg folosit, de dezechilibrul microbiomul intestinal și inflamația intestinală. Studiul în cauză (link direct studiu), publicat în Nature Communications, analizează potențialul de combatere a afectării intestinale. Descoperirile sugerează noi abordări pentru îmbunătățirea diagnosticului, prevenirii și tratamentului bolilor inflamatorii intestinale.

O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, Universitatea din Massachusetts Amherst și Universitatea Baptist din Hong Kong a identificat bacteriile și chiar enzimele specifice care declanșează efectele nocive ale triclosanului. Mai mult, studiile efectuate la șoareci sugerează că aceste enzime bacteriene pot fi împiedicate de a provoca leziuni intestinale.

„Prin identificarea bacteriilor vinovate, ar putea fi dezvoltate noi abordări pentru diagnosticarea, prevenirea și tratamentul bolilor inflamatorii intestinale”, a spus autorul studiului Matthew Redinbo, profesor de chimie și microbiologie.

Citește și: Triclosan, aditivul antimicrobian din săpun, agravează boala ficatului gras non-alcoolic. STUDIU

Cercetările anterioare au arătat toxicitatea triclosanului, dar noul studiu oferă o privire mai atentă asupra modificărilor cauzate în populația microscopică a intestinului.

Cercetătorii au conectat anumite enzime microbiene intestinale, în special proteinele beta-glucuronidază(GUS), cu triclosanul, și au arătat că aceste enzime determină triclosanul să facă ravagii în intestin.

Știind care proteine bacteriene sunt vinovate, echipa a folosit un inhibitor vizat de microbiom pentru a bloca procesarea triclosanului în intestin. Blocarea acestui proces la șoareci a prevenit deteriorarea colonului și simptomele colitei, o formă de boală inflamatorie intestinală.

Studiul oferă noi indicii despre gestionarea Bolilor inflamatorii intestinale în rândul numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu astfel de afecțiuni.

Aceste boli poate fi gestionate perioade lungi de timp, pentru ca apoi să reapară, parcă de nicăieri. 

De aseea, autorii studiului sugerează necesitatea unei mai bune înțelegeri a impactului substanțelor chimice din mediu asupra sănătății intestinale, pentru că acestea s-ar putea numi printre „vinovați”. 

Triclosanul era disponibil pe scară largă în săpunurile antibacteriene comercializate consumatorilor. Dar în 2016, Food and Drug Administration (FDA) a ordonat să fie eliminat din produsele de spălat pe mâini folosite în case și în spitale din cauza îngrijorărilor că ar contribui la apariția de bacterii mai rezistente.

Dar triclosanul rămâne omniprezent ca ingredient adăugat la produse cosmetice, covorașe de yoga, haine și echipamente pentru sport, în care este adăugat pentru a reduce contaminarea bacteriană. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în multe paste de dinți deoarece s-a descoperit că previne gingivita.

Triclosanul pare a fi absorbit cu ușurință în tractul gastrointestinal, ceea ce îi determină pe autorii studiului să scrie că „siguranța triclosanului și a compușilor înrudiți ar trebui reconsiderată, având în vedere potențialul lor de afectare intestinală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel