Substanța de contrast cu IOD și cu METAL. Care e diferența, cui și când poate fi administrată: Insuficiența renală, contraindicație

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Substanta de contrast - Foto: Freepick @Drazen Zigic
Substanta de contrast - Foto: Freepick @Drazen Zigic

Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre substanțele de contrast. 

”Există o diferență foarte mare între substanța de contrast folosită în tomografie computerizată și substanța folosită în rezonanță magnetică. Substanța de contrast din tomografie se bazează pe iod, este o substanță de contrast iodată, spre deosebire de substanța de contrast din rezonanță magnetică, care se bazează pe metal.

Sunt așa numitele substanțe de contrast paramagnetice și în speță pe bază de gadoliniu. Principala contraindicație de administrare a unei substanțe de contrast iodate este alergia la iod și a doua, cu cea mai mare frecvență, este insuficiența renală”, ne-a declarat Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR.

Sanador

Întrebat dacă se poate administra iod chiar și persoanelor cu alergii, medicul a răspuns:

”Se poate face un protocol de desensibilizare, la recomandarea unui medic alergolog, dar desigur că după protocolul de desensibilizare este esențial să fie un medic cu pregătire de urgență în apropierea pacientului în cazul în care se poate întâmpla ceva. Există posibilitatea ca un pacient să fie alergic și la compușii de gadoliniu sau la excipienții din substanța de contrast. Într-adevăr, spre deosebire de substanța de contrast iodată, reacțiile adverse sunt mai puțin frecvente.

Când vorbim de substanța de contrast hepato-specifică vorbim tot de o substanță de contrast paramagnetică pe bază de gadolinium, dar cu alt compus, ceea ce îi permite să se excrete și la nivel hepatic, nu doar la nivel renal”, a mai spus medicul.

RMN de ficat cu substanță hepato-specifică de contrast, foarte folositor în cazul pacienților transplantați

 

”RMN-ul cu substanță de contrast hepato-specifică poate fi folosit practic pentru orice fel de afecțiune hepatică. Se consideră că prin excreția la nivel biliar al substanței de contrast ai o metodă în plus de a caracteriza o leziune hepatică, fie ea malignă sau benignă. În cadrul imagisticii, diferitele leziuni hepatice au diferite tipuri de încărcare cu contrast sau diferite tipuri de apariție în secvențele folosite în rezonanță magnetică.

Substanța de contrast hepato-specifică ne ajută să obținem un timp de echilibru. Acest timp de echilibru apare undeva la 20 de minute post administrare substanță de contrast dacă vorbim de Primovist sau 60 de minute dacă vorbim de alte tipuri de substanțe de contrast hepato-specific. În acest caz, practic putem să observăm comportamentul tardiv al unei leziuni hepatice și cum se manifestă ea în funcție de substanța de contrast excretată în ficat”, a completat medicul Adrian Dijmărescu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel