Substanța care produce cancer, descoperită în 78 de produse de protecție solară

Dana Lascu |
Data publicării:
Creme protecție solară
Creme protecție solară

Un laborator independent din SUA a descoperit că în 78 de produse de protecție solară se găsește o substanță care produce cancer și a solicitat FDA să-și retragă de pe piață aceste produse.

Un laborator independent de testare din SUA a detectat benzen, un cancerigen uman cunoscut, în 78 de produse de protecție solară și solicită acum, printr-o scrisoare deschisă (link direct), Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să-și retragă de pe piață produsele.

Laboratorul Valisure, verifică calitatea medicamentelor și a produselor de îngrijire a sănătății. Recent, compania a testat aproape 300 de produse de protecție solară și a constatat că 27% conțin benzen, potrivit unui comunicat al companiei citat de Live Science. Paisprezece dintre produse (5%) conțineau benzen la niveluri mai mari de 2 părți pe milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în medicamente cu valoare medicală care nu pot fi făcute fără el.

„Prezența acestui carcinogen uman cunoscut în produsele recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele și care sunt utilizate în mod regulat de adulți și copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondatorul și CEO al Valisure.

Benzenul este un lichid incolor sau galben deschis, care se formează în mod natural, dar este, de asemenea, produs de activitățile umane, potrivit experților de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De exemplu, emisiile de automobile și arderea cărbunelui și a petrolului pot elibera benzen în aer; substanța chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranți, detergenți, medicamente și pesticide, arată CDC.
Expunerea la niveluri ridicate de benzen provoacă cancer la om, în special cancer de sânge, inclusiv leucemie. Administrația americană pentru securitate și sănătate în muncă limitează expunerea la locul de muncă la benzen în aer la 1 ppm într-o zi medie și maximum 5 ppm pe o perioadă de 15 minute, potrivit Societății Americane a Cancerului. Agenția americană pentru Protecția Mediului limitează benzenul din apa potabilă la 0,005 ppm, sau 5 părți pe miliard (ppb), care este, de asemenea, limita pentru apa îmbuteliată.

FDA spune că benzenul nu trebuie utilizat la fabricarea produselor medicamentoase decât în circumstanțe speciale, în special dacă utilizarea lor este inevitabilă și medicamentul face un avans terapeutic semnificativ. În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm „dacă nu se justifică altfel”, spune FDA. La începutul pandemiei COVID-19, când a existat o penurie de dezinfectant pentru mâini, FDA a permis temporar dezinfectantelor pentru mâini să conțină până la 2 ppm de benzen. Dar, în martie 2021, Valisure a anunțat că au detectat benzen peste acest nivel în aproape două duzini de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puțin unul a fost reamintit ulterior.

Lista cu toate produsele care conțin benzen, aici (pagina 12)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel