Substanțe toxicele din fiecare casă. Obiectul la care nu te-ai gândi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Curățenie FOTO: pexels.com
Curățenie FOTO: pexels.com

Toxicologii americani au găsit substanțe chimice toxice provenite de la ecranele LCD în aproape jumătate din probele de praf casnice recoltate.

Substanțe toxicele, casă. O echipa internațională de cercetare, condusă de toxicologul de mediu John Giesy, avertizează legat de monomerii cu cristale lichide - elemente chimice din mai toate obiectele, de la televizoare cu ecran plat la panouri solare - și potențialul pericol pe care îl reprezintă pentru oameni și mediul înconjurător.

"Aceste substanțe chimice sunt semilichide și pot intra în mediu în orice moment în timpul fabricării și reciclării și sunt vaporizate în timpul arderii. Acum știm și că aceste substanțe chimice sunt eliberate de produse doar prin utilizarea lor. Nu știm încă dacă aceasta este o problemă, dar știm că oamenii sunt expuși, iar aceste substanțe chimice au potențialul de a provoca efecte adverse", spune John Giesy, potrivit news-medical.net.

Echipa a analizat o listă de 362 de monomeri cu cristale lichide utilizate frecvent utilizate adunate din industrii diferite și a examinat fiecare produs chimic pentru toxicitate potențială. Cercetătorii au testat toxicitatea monomerilor des întâlniți în șase modele de smartphone-uri, utilizate frecvent. Au descoperit că monomerii specifici izolați de smartphone-uri erau potențial periculoși pentru animale și mediu.

În experimentele din laborator, substanțele chimice s-au dovedit a avea proprietăți cunoscute pentru a inhiba capacitatea animalelor de a digera nutrienții și de a perturba funcționarea corectă a vezicii biliare și a tiroidei. De aceea, cercetătorii au vrut să înțeleagă cât de obișnuiți sunt aceștia în mediul înconjurător și au testat praful adunat din șapte clădiri diferite din China - o cantină, un dormitor studențesc, o clădirea didactică, un hotel, o reședință personală, un laborator și o instalație de reparație electronică. Iar aproape jumătate din cele 53 de probe au fost pozitive pentru monomerii cu cristale lichide. 90% dintre monomerii testați au avut proprietăți chimice. "În prezent, nu există standarde pentru cuantificarea acestor substanțe chimice și nici standarde de reglementare", adaugă Giesy.

Acesta a fost primul cercetător care a identificat că substanțele toxice perfluorurate și polifluorurate erau răspândite în contaminarea mediului. Iar cercetările sale au dus la final ca întreaga clasă de substanțe chimice să fie interzisă la nivel global.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel