Substanțe toxice: cât de sănătos mai este să bei berea din sticlă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Sticle de vin și bere
Sticle de vin și bere

Cercetătorii au descoperit substanțe toxice în sticlă și în decorațiunile de pe recipientele băuturilor alcoolice.

Substanțe toxice, sticle. Cercetători de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au observat că sticlele de bere, vin și băuturi spirtoase conțin niveluri potențial dăunătoare de metale grele - elemente toxice ca plumb și cadmiu - în decorațiunile lor exterioare. Studiul lor are la bază teste pe sticle și pe decorațiunile de pe acestea, procurate din magazine și supermarketuri, informează sciencedaily.

Substanțe toxice, sticle: decorațiunile, "periculoase"

Cercetarea, publicată în Știința și Tehnologia Mediului, a fost realizată de Andrew Turner, profesor specializat în Geochemie acvatică și Stiința Poluării la Universitatea din Plymouth, Anglia.

Echipa sa a demonstrat că elemente precum cadmiu, plumb și crom sunt prezente în sticle, dar la concentrații în care riscurile pentru mediu și pentru sănătate au fost considerate ca fiind de mică importanță. Însă, în decorațiunile de pe sticle – smălțuite – au descoperit concentrații mari de cadmiu (de până la 20.000 de părți per milion) la unele băuturi spirtoase, dar și la bere și vin - unde concentrațiile de plumb au fost la nivele mari (până la 80.000 ppm).

Supuse unui experiment, elementele smălțuite de pe sticlă au curs, iar conținutul chimic a demonstrat că mai multe fragmente depășeau substanțele toxice potrivit legislației americane și, susțin autorii cercetării, ar putea fi considerate "periculoase".

Substanțe toxice, sticle: culoarea 

"A fost întotdeauna o surpriză să văd astfel de niveluri ridicate de elemente toxice în produsele pe care le folosim zilnic. Acesta este doar un alt exemplu și faptul că elementele dăunătoare sunt folosite în mod inutil acolo unde există alternative. (...) Potențialul adăugat pentru aceste substanțe de a se scurge în alte produse în timpul procesului de reciclare este un motiv evident și suplimentar de îngrijorare", declară profesorul Turner, citat de sursa amintită.

Pentru cercetare s-au folosit sticle de bere, vin și băuturi spirtoase cumpărate de la magazine de cartier și supermaketuri din orașe mici și mari în intervalul septembrie 2017 și august 2018, cu dimensiuni cuprinse între 50 ml și 750 ml.

În ce privește culoarea sticlelor folosite în analiză, ele au fost fie clare/transparente/fără culoare, mate, verzi, de un verde ce absorbă ultravioletele, fie maro. Aveau în exterior, smălțuite, diverse imagini, modele, logo-uri, texte de o culoare sau mai multe. Din 89 de fragmente de sticle analizate cu raze X: 76 au fost găsite pozitive pentru niveluri scăzute de plumb și 55 pentru cadmiu; cromul a fost detectat în toate flacoanele verzi și în cele de sticlă ce absoarbe ultravioletele, dar a fost doar în 40% din sticlă brună și nu a fost găsit în fragmentele de sticlă clară/transparentă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel