Studiu: Tratamentul împotriva cancerului ar putea afecta conexiunile din creier

Monika Baciu |
Data publicării:
chimioterapie - FOTO: Freepik@ Suhag90
chimioterapie - FOTO: Freepik@ Suhag90

Tratamentul oncologic are un impact major asupra creierului.

Vezi și: Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului

Un nou studiu publicat în Journal of Magnetic Resonance Imaging a dezvăluit schimbări în conectivitatea cerebrală în timpul chimioterapiei la pacienții cu cancer mamar.

Modificări ale conexiunilor cerebrale în timpul chimioterapiei

În cadrul cercetării, care a implicat 55 de paciente cu cancer mamar și 38 de persoane martor, fără cancer, cercetătorii au realizat imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) asupra creierului participanților pe parcursul câtorva luni.

Scanările efectuate asupra pacienților au relevat schimbări semnificative în conectivitatea creierului, în special în sistemul frontal-limbic (care este responsabil de funcțiile executive) și cortexul cerebelos (implicat în memoria pe termen scurt). Aceste modificări au fost observate pe măsură ce chimioterapia progresa, iar efectele s-au agravat și s-au extins mai mult pe parcursul tratamentului.

Vezi și: Sărurile care anihilează celulele tumorale. Nu au efecte secundare. Sunt ca niște bombe inteligente

Posibile efecte ale chimioterapiei asupra funcției cerebrale

"Rezultatele sugerează că chimioterapia poate perturba rapid funcția creierului la pacientele cu cancer mamar, contribuind posibil la apariția unor probleme cognitive", au declarat autorii studiului.

Aceste descoperiri adâncesc înțelegerea impactului tratamentelor oncologice asupra sănătății creierului și subliniază necesitatea unei monitorizări atente a pacienților pe parcursul și după încheierea chimioterapiei.

Vezi și: Tratamentele pentru Long-COVID, afectate de reducerea fondurilor guvernamentale

Studiu: Tratamentul împotriva cancerului ar putea afecta conexiunile din creier - FOTO: Freepik@EyeEm

Chimioterapia, ce este

Chimioterapia este un tratament medical utilizat pentru combaterea cancerului, care implică utilizarea unor medicamente puternice ce distrug sau inhibă creșterea celulelor canceroase. Aceasta poate fi administrată prin diverse metode, cum ar fi intravenos, oral sau prin injecții. Chimioterapia nu vizează doar celulele canceroase, ci poate afecta și celulele sănătoase, ceea ce duce la apariția unor efecte secundare, cum ar fi oboseala, greața, căderea părului și scăderea numărului de celule sanguine.

Tratamentul cu chimioterapie poate fi utilizat în mai multe scopuri: pentru a distruge celulele canceroase înainte sau după o intervenție chirurgicală, pentru a micșora tumora înainte de alte tratamente sau pentru a combate metastazele (extinderea cancerului în alte părți ale corpului). De asemenea, poate fi utilizată și pentru a controla cancerul, în cazul în care nu este posibilă vindecarea completă.

Fiecare regim de chimioterapie este personalizat în funcție de tipul de cancer, stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel