Studiu: Suplimentele cu Omega 3, ineficiente în prevenție

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Omega-3
Omega-3

Mai multe studii au arătat că un consum mai mare de pește bogat în Omega 3 este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Dar suplimente de acizi grași aduc același beneficii? „Datele pe care le avem sunt conflictuale”, arată un profesor de medicină de familie de la Universitatea din Irvine, California, care face o analiză a celui mai mare studiu pe această temă.

Dr. Charles Vega, profesor de medicină de familie la Universitatea din Irvine, California, explică, într-o intervenție pe medscape.com, că efectele benefice ale suplimentelor cu Omega 3 sunt, de fapt, un mit.

15.000 de pacienți urmăriți peste 7 ani

El se bazează pe datele din studiul ASCEND, în care unei cohorte de 15.000 de pacienți cu diabet zaharat dar fără boli cardiovasculare, le-au fost administrate, aleatoriu, fie câte o capsulă de 1 gram de Omega 3 ( acid gras) fie un placebo, zilnic.

Pacienții au fost urmăriți timp de 7,4 ani, ceea ce face ca acesta să fie cel mai mare și cel mai cel mai lung studiu randomizat controlat de acest tip, până în prezent.

Pe baza acestor rezultate, cred că nu există nicio justificare pentru utilizarea unei doze de 1 g de acizi grași omega-3 pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și că recomandările actuale de orientare ar trebui reconsiderate” a concluzionat, la prezentarea studiului, co-autorul principal, dr. Louise Bowman, profesor asociat la unitatea de servicii clinice din cadrul Universității din Oxford, Marea Britanie, citată de medscape.com.

Au efect doar „la buzunar”

În urma sa, „cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele cu Omega 3 nu au avut niciun efect asupra evenimentelor vasculare grave, a cancerului sau a mortalității”, arată Dr. Charles Vega.

Piața globală pentru produsele pe bază de ulei de pește a fost evaluată la 31 miliarde dolari în 2015. În timp ce suplimentele cu acizi grași nu au fost asociate cu un risc crescut de apariție a evenimentelor adverse grave în ASCEND, acestea pot avea un efect advers asupra buzunarelor pacienților”, notează medicul californian.

Fructele de mare pot fi, de asemenea, prohibitiv scumpe și nu la îndemâna multor familii. Din păcate, aceste date noi arată clar că suplimentele Omega 3 nu sunt o rută mai puțin costisitoare pentru a obține același beneficiu”, conchide profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel