STUDIU sud-african: datele sugerează o severitate redusă a Omicron în comparaţie cu alte variante

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pandemie, mască Foto: pexels.com
Pandemie, mască Foto: pexels.com

Omicron ar duce la mai puține spitalizări decât tulpina Delta a COVID, susține un studiu sud-african.

Un studiu realizat în Africa de Sud sugerează riscuri mai mici de spitalizare şi de a dezvolta forme grave de COVID-19 pentru persoanele infectate cu varianta Omicron a noului coronavirus în comparaţie cu riscurile echivalente cauzate de varianta Delta. Autorii cercetării susțin că acest rezultat se datorează parţial şi cel mai probabil unei imunităţi ridicate care există în rândul populaţiei locale. 

Acest studiu, care nu a fost deocamdată evaluat de cercetătorii internaţionali (procedura "peer-review"), a descoperit că persoanele diagnosticate cu varianta Omicron în Africa de Sud în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie prezentau un risc cu 80% mai mic de a fi spitalizate în comparaţie cu cele diagnosticate cu o altă variantă a noului coronavirus în aceeaşi perioadă. Dintre pacienţii spitalizaţi în perioada menţionată, cei infectaţi cu varianta Omicron au prezentat riscuri similare de a dezvolta forme severe cu cele ale persoanelor infectate cu alte variante. Cu toate acestea, studiul a descoperit că oamenii spitalizaţi cu Omicron în perioada octombrie-noiembrie au beneficiat de un risc cu 70% mai mic de a dezvolta forme severe în comparaţie cu cei spitalizaţi în urma infectării lor cu varianta Delta în perioada aprilie-noiembrie.

"În mod convingător, atunci când sunt analizate cumulat, datele noastre sugerează cu adevărat o poveste pozitivă privind o severitate redusă a variantei Omicron în comparaţie cu alte variante", a declarat Cheryl Cohen, profesoară la Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) şi coautoare a studiului. Ea a mai spus că această concluzie a fost confirmată de datele de monitorizare medicală, care au arătat un număr semnificativ mai mic de spitalizări şi de decese în timpul actualului val pandemic din Africa de Sud alimentat de varianta Omicron în comparaţie cu valurile precedente ale pandemiei, deşi numărul cazurilor de infectare este mult mai mare. Cheryl Cohen consideră că descoperirea făcută în studiul sud-african ar putea fi generalizată şi pentru ţările din Africa Subsahariană, care au înregistrat la rândul lor niveluri foarte ridicate de infectări precedente. 

"Ceea nu se ştie deocamdată este dacă această situaţie va fi similară în ţări cu niveluri foarte ridicate de vaccinare dar cu niveluri foarte scăzute de infectări precedente", a declarat aceeaşi cercetătoare sud-africană într-o conferinţă de presă la care au participat şi alţi membri din NICD, arată Agerpres.

Pe de altă parte, rezultatele unui studiu amplu realizat de Imperial College London şi publicat săptămâna trecută arată că nu există semnale potrivit cărora Omicron ar fi o variantă mai uşoară decât Delta, deşi datele despre spitalizări rămân deocamdată foarte limitate. Studiul britanic nu a fost deocamdată examinat de alţi oameni de ştiinţă şi nu a fost publicat încă într-o revistă medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel